Икономическото възстановяване на Китай е обект на висока степен на

...
Икономическото възстановяване на Китай е обект на висока степен на
Коментари Харесай

Риск от срив на световната търговия в Китай

Икономическото възобновяване на Китай е обект на " висока степен на неустановеност " и би трябвало да се оправи с рецесията на пазара на парцели, само че възобновяване на доверието на потребителите ще даде подтик на мощно засегнатия районен туристически пазар, сподели Международният валутен фонд в петък.

Оценката, изложена в годишния отчет за страната на основаната във Вашингтон организация, идва, откакто МВФ увеличи прогнозата си за стопанска система номер 2 в света до 5,2% тази година, по отношение на по-ранните 4,4%, защото потреблението се възвръща след решението на Пекин да се откаже от растежа -подкопаване на бордюрите на Коронавирус през декември. Икономиката на Китай се разшири с 3% през 2022 година, измежду най-слабите темпове на напредък от десетилетия.

„ Икономиката на Китай се чака да се възвърне тази година, защото подвижността и интензивността се усилват след премахването на пандемичните ограничавания, осигурявайки подтик на международната стопанска система “, сподели МВФ. „ Въпреки това Китай към момента е изправен пред обилни стопански провокации. Свиването на недвижимите парцели остава главен срещуположен вятър и към момента има известна неустановеност към развиването на вируса. В по-дългосрочен проект насрещните ветрове за растежа включват намаляващо население и закъснение на растежа на продуктивността. "

Пазарът на парцели в страната, който съставлява към една четвърт от брутния вътрешен артикул, е обиден от рецесията с дълга на строителните бизнесмени, която докара до незавършени жилищни планове, което провокира необятно публикуван яд измежду притежателите на жилища и намали доверието в бранша.

В петък МВФ призна заслугата за политически ограничения, предопределени да съживят опустошения бранш на недвижимите парцели.

„ Необходима са спомагателни дейности за преустановяване на рецесията с недвижимите парцели, в това число увеличение на спомагателното финансиране за довеждане докрай на проблематични планове и поощряване на пазарно преструктуриране “, се споделя в него. „ Това също би помогнало за възобновяване на доверието на купувачите на жилища и би лимитирало рисковете за финансовата непоклатимост. “

Докладът на чиновниците на МВФ също предлага серия от структурни промени в средносрочен проект, като предизвестява, че без тях растежът на Китай може да падне под 4% през идващите пет години в лицето на намаляваща работна мощ.

Сред промените МВФ предложи Китай да ускори своята мрежа за обществена сигурност, с цел да противодейства на натрупването на спестявания измежду нервните семейства, с цел да подтиква търсенето на парцели и по-широкия напредък.

Спестяванията на семействата в Китай предходната година скочиха с рекордните 17,84 трилиона юана (2,6 трилиона долара), съгласно данни на централната банка.

„ Един упорит, само че изпълним набор от промени може да усъвършенства тези вероятности, изключително по метод, който е приобщаващ посредством повишение на ролята на потреблението на семействата в търсенето “, сподели МВФ. „ Реформи като последователно повдигане на възрастта за пенсиониране, с цел да се усили предлагането на работна ръка, усилване на компенсациите за безработица и здравно обезпечаване и реформиране на държавните предприятия, с цел да се преодолее разликата в продуктивността им с частните компании, доста ще подтиква растежа през идващите години. “

Междувременно съседите на Китай биха могли да се възползват от скока на следпандемичния туризъм, защото арестуваното търсене отприщва поток от китайски пасажери към азиатските народи и отвън тях.

Резервациите за изходящи пътувания в онлайн платформата Trip.com по време на лунната нова година през предишния месец се усилиха с 640% годишно с Банкок, Сингапур и Куала Лумпур измежду най-хубавите дестинации за китайски пасажери.

„ Възстановяването на потреблението има може би по-малко влияние върху световната стопанска система от възобновяване, което се дължи на други фактори “, сподели Томас Хелблинг, заместник-директор на отдела за Азия и Тихия океан на МВФ, на онлайн брифинг в петък. „ В близко бъдеще браншове като туризъм и пътувания в чужбина ще се възползват най-вече.

„ Така че вероятностите за доста нарастване на туризма от Китай към тези страни ще бъдат приветствани и ще оказват помощ “, добави той.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР