Икономическото сътрудничество между България и Унгария бележи положително развитие. През

...
Икономическото сътрудничество между България и Унгария бележи положително развитие. През
Коментари Харесай

Министър Караниколов: През 2018 г. двустранният стокообменмежду България и Унгария е с ръст от 5.3%

Икономическото съдействие сред България и Унгария бележи позитивно развиване. През 2018 година двустранният стокообмен е 1,608 милиарда евро с растеж 5.3%. Българският експорт за Унгария е 497.7 млн. евро с растеж 7.9%, а вносът от Унгария е 1,110 милиарда евро с растеж 4.2%. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов по време на формалното разкриване на Българо-унгарски бизнес конгрес, който се организира в Будапеща.

На форума присъединяване взеха български и маджарски компании от секторите земеделие, хранително-вкусовата индустрия, фармацевтична и машиностроителна индустрия, осведомителни технологии и туризъм.

Министър Караниколов посочи, че сред България и Унгария е налице политическо, икономическо и културно съдействие, което трансформира двустранните връзки в предпочитани. „ Този конгрес е поредна стъпка за разрастване на огромния стопански капацитет сред нашите две страни “, добави Караниколов.

Икономическият министър уточни, че в структурата на българския експорт определящ дял заемат инсталация и елементи, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, батерии, лекарства, произведения на обувната индустрия.

Докато вноса от Унгария се разпределя сред лекарства, коли, захар, минерални торове, апарати и елементи, електро съоръжение. „ За нас е значимо да запазим и разтеглим позициите на българските артикули и услуги в страните, които са наши обичайни сътрудници “, съобщи Караниколов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР