Икономическото неравенство в Индия може да бъде видяно от космоса,

...
Икономическото неравенство в Индия може да бъде видяно от космоса,
Коментари Харесай

Неравенството, което се вижда от космоса

Икономическото неравноправие в Индия може да бъде забелязано от космоса, написа BBC. Икономистите Правин Чакравати и Вивек Дехеджия са употребявали сателитни фотоси на Американските военновъздушни сили, с цел да изследват територията на Индия, снимана през нощта, допълеа profit.bg.

``
реклама

 

Сателитите обикалят планетата по 14 пъти дневно, а датчиците им улавят светлините на Земята. Учените са следили нощните изображения на Индия в разнообразни интервали от време и са нараснали контраста, с цел да покажат разликата сред обособените райони на страната и тяхната интензивност.

Използвани са фотоси на 387 от общо 640 региона в 12 индийски щата. Областите, включени в проучването, покриват 85% от популацията и 80% от брутния вътрешен артикул на страната. От същите региони са определени 87% от народните представители в индийския парламент. 

 

Изводите от изследването са стряскащи, тъй като се оказва, че по-голямата част от страната е покрита от мрачевина, защото липсва каквато и да било икономическа интензивност. Нещо повече - разликата в " осветеността " сред обособените щати, както и на техните обособени елементи, се усилва. 

 

В 380 от следените региони в 12-те щата силата на нощното осветяване е едвам една пета от това, което се следи в огромните градове, като Мумбай и Бангалор. 90% от всички области имат едвам една трета от яркостта на останалите най-развити 10 на 100. За интервала от 1992 година (малко след началото на икономическите промени в страната) до 2013 година тази разлика се е нараснала. 

 

Според икономистите, средностатистическият гражданин на трите най-богати щата (Керала, Тамил Наду и Махаращра) е три пъти по-богат от този, който живее в трите най-бедни (Бихар, Утар Прадеш и Мадя Прадеш). 

 

" Изводът, до който стигнахме, е, че икономическите разлики - както сред обособените щати, по този начин и вътре в самите тях, нарастват. Това не значи, че богатите стават по-богати, а бедните - по-бедни, а по-скоро, че бедните не забогатяват толкоз бързо, колкото е належащо, с цел да могат да настигнат богатите ", споделя Вивек Дехеджия, който работи в основания в Мумбай тинк-танк IDFC Institute. По думите му това неравноправие е невиждано в международната икономическа история.  

 

Защо обаче се получава по този начин, че икономическата " ножица " в Индия се уголемява, макар че стандартът на живот нараства? 

Според икономистите, една от главните аргументи се крие в неналичието на съответни управнически политики и незадоволителната подготовка на хората от по-бедните райони. Каквото и да е обяснението, обстоятелствата са тревожни, написа още BBC.

Рискът от обществени спорове се увелачава паралелно с натиска от страна на по-бедните, само че доста по-многобройни като население, региони за преразпределение на богатствата, на които се радват по-богатите, само че и по-слабо обитаеми области. 

 

Според Дехеджия, индийското държавно управление може да употребява нощните сателитни фотоси като добър индиректен знак за икономическата интензивност в страната. Подобни индиректни индикатори са употребявани и преди на разнообразни места по света. В Съединени американски щати, да вземем за пример, Федералният запас направи проучване на потреблението на електрическа сила в обособените щати, което също работи като знак на икономическата интензивност.

Има и учени, които са употребявали броят на изпратените писма в градовете от Австрийската империя на Хабсбургите и са ги съпоставили с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, с цел да измерят националния приход. 

 

Нощните фотоси обаче имат и своите дефекти. Качеството им и информацията, която дават, зависи от разнообразни външни фактори, като етапите на луната, които въздействат върху осветеността на земното кълбо във всеки обособен миг.

Атмосферните резултати, изпаренията и облачната завивка също оказват своето въздействие. Съвременните датчици на спътниците обаче са способни да улавят фините елементи и даже да открояват пътища и по-слабо осветени здания на Земята. Учените създават нови софтуерни решения и логаритми, които им разрешават да " почистват " нощните фотоси и да извличат от тях от ден на ден информация. 

 

Те могат да се употребяват за проучване на доста други процеси, като урбанизацията, миграцията, потреблението на земеделските земи и замърсяването на въздуха. Сателитните изображения от дълго време са източник на данни за обстановката в регионите на военни спорове, както и за попречване и ограничение на вредите от разнообразни естествени бедствия.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР