Икономическото и социално сближаване между Източна и Западна Европа е

...
Икономическото и социално сближаване между Източна и Западна Европа е
Коментари Харесай

Радев: Икономическото и социално сближаване между Източна и Западна Европа е залог за единството и дееспособността на Европейския съюз

Икономическото и обществено доближаване сред Източна и Западна Европа е залог за единството и дееспособността на Европейския съюз както във вътрешен, по този начин и в интернационален проект, беше позицията на президентите на България и Унгария Румен Радев и Янош Адер, които организираха през днешния ден среща в Будапеща. Българският държавен глава е на публично посещаване в Унгария по покана на своя сътрудник. Двамата президенти бяха единомислещи, че са нужни политическа воля и финансов ангажимент в границите на Европейски Съюз за подобряването на транспортната и енергийна съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа като най-ефективна мярка за превъзмогване на несъответствията в развиването на обособените държави-членки.

„ Трябва да работим по този начин, че без значение от увеличената фрагментарност в Европейския парламент, по-бързо да преодолеем разликите си, да формираме ефикасни институции, като работим за обществено и икономическо доближаване сред Севера и Юга, Изтока и Запада “, акцентира Румен Радев.

 

Конкурентоспособността на обособените страни в Европейския съюз  не би трябвало да бъде поставяна под административен напън, сходно на Пакeта „ Мобилност “, тъй като това предизвиква разделянето, беше очебийно още на срещата в Будапеща. Президентът Радев открои нуждата от придържане към заложените в Римската декларация правила за по-силна кохезия в Европейски Съюз, а Янош Адер открои нуждата от опазване на институционалния баланс в Европа като се спре непрекъснатото разширение на компетентностите и пълномощията на европейските институции и се съблюдават общите контракти, гарантиращи четирите съществени правилото за свободно придвижване на хора, артикули, услуги и капитали.

 

България и Унгария ще работят за по-ефективна  европейска политика във връзка с миграцията, опазването на външните европейски граници, ясното разграничение на бежанците от икономическите мигранти и тяхното връщане, както и доста по-интензивно съдействие с тези страни, от които произлизат мигрантите, стана ясно още на срещата. Румен Радев благодари на Янош Адер за своевременната поддръжка на Унгария, оказана на България по линия на ФРОНТЕКС и за обезпеченото в допълнение европейско финансиране за защитата на външните граници на страната ни. 

 

Румен Радев и Янош Адер направиха обзор и на двустранното икономическо и капиталово съдействие. През последните години, посредством и на дейната българска общественост в Унгария, унгарските вложения в българската стопанска система доближават 2 милиарда евро, а годишният стокообмен към този момент надвишава 1,6 милиарда евро. Увеличава се и броят на българите, които избират да почиват в Унгария, както и на туристите от Унгария у нас.

 

На срещата Румен Радев изрази благодарност на Янош Адер и за дейната поддръжка на унгарската страна за българската общественост в страната за предпазване на нейния роден език, национална еднаквост и историческа памет. Президентът Радев изрази убеденост, че този европейски метод, който сближава още повече двете другарски страни, ще продължи и в бъдеще да основава удобни предпоставки за всестранното партньорство сред България и Унгария. Президентът Адер уточни, че българската общественост в Унгария е известна и ценена за своя почтен труд и напомни традициите на българите-градинари. „ Ние ценим българите тук, а доста маджарски туристи обичат да посещават България “, сподели още президентът Адер и уточни, че освен ползата на туристите е огромен към България, само че и на унгарските предприятия.

 

По-рано денем президентът Румен Радев и неговата брачна половинка Десислава Радева бяха посрещнати с публична гала от унгарския държавен глава Янош Адер и брачната половинка му Анита Херцег.

В Будапеща българският президент организира срещи и с министър-председателя Виктор Орбан и с ръководителя на Народното събрание Ласло Кьовер.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР