Икономическото и бизнес доверие в еврозоната нарасна през септември за

...
Икономическото и бизнес доверие в еврозоната нарасна през септември за
Коментари Харесай

Бизнес доверието в еврозоната покорява 10-годишен връх през септември

Икономическото и бизнес доверие в еврозоната набъбна през септември за четвърти следващ месец, достигайки най-високо равнище от повече от десетилетие насам, с помощта на засилващия се оптимизъм във всички съществени браншове като се изключи финансовите услуги.

Това като че ли е знак, че доверието в района не наподобява отрицателно повлияно от вероятностите за последователно съкращаване на стимулиращите парични политики на ЕЦБ през идната година.

Според последно изследване на Европейската комисия, показателят, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се увеличи през септември до 113,0 пункта от 111,9 пункта през август, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за по-скромен негов напредък до 112,0 пункта.

Това е най-високото равнище на показателя от юли 2007 година насам – повече от година преди да започва международната финансова и икономическа рецесия. Поредното повишаване на икономическото доверие е вследствие на внезапно възстановяване на доверието в индустриалния и в строителния бранш, както и при търговията на дребно, при по-сдържан напредък в областта на услугите и на потребителското доверие, като само в бранша на финансовите услуги е регистрирано по-сериозно утежняване. Европейската комисия записва покачване на показателя на икономическото доверие във всичките пет водещи стопанска система в района, като най-солидно е неговото повишаване в Холандия (повишение с с 1,9 пункта), следвана от Италия (с 1,8 пункта), Испания (с 0,6), Германия (с 0,5) и Франция.

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е знак за етапа на настоящия бизнес цикъл, също набъбна внезапно през септември до 1,34 пункта (най-високо равнище от април 2011-а година) от 1,08 пункта месец по-рано и упования за по-слаб негов напредък до 1,12 пункта. Последното изследване на Европейската комисия регистрира солидно усъвършенстване на доверието в индустриалния и индустриален бранш (нарастване на съответния показател до 6,6 от 5,0 пункта месец по-рано), както и в строителството (до -1,7 от -3,3 пункта) и при търговията на дребно (до 3,0 пункта от 1,6 пункта).

По-слабо усъвършенстване е записано при доверието в областта на услугите (до 15,3 от 15,1 пункта през предходния месец), като само доверието при финансовите услуги бележи утежняване (до 18,8 от 25,6 пункта). Окончателният показател на потребителското доверие в еврозоната набъбна през септември до -1,2 пункта от -1,5 пункта през август, достигайки ново най-високо равнище от април 2001 година насам.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР