Икономическото доверие в еврозоната отслабва през септември, до голяма степен

...
Икономическото доверие в еврозоната отслабва през септември, до голяма степен
Коментари Харесай

Икономическото доверие в еврозоната пада

Икономическото доверие в еврозоната отслабва през септември, значително поради утежняването на потребителските настроения. Това сочат резултатите от изследване на Европейската комисия.

Индексът на икономическото доверие падна до 93,3 пункта през септември при 93,6 пункта, регистрирани за август. Икономисти чакаха по-значително намаляване на индикатора – до 92,5 пункта.

Общото утежняване се дължи на подчертания спад в потребителските настроения и умереното утежняване при настроенията измежду търговците на дребно и строителните компании. Индексът, отчитащ настройките измежду промишлените производители в еврозоната, се усъвършенства от минус 9,9 пункта през август до минус 9 пункта през сегашния месец.

Докато мнението на бизнес ръководителите за настоящото равнище на общите насъбрани поръчки продължи да се утежнява, упованията им за произвеждане се усъвършенстваха за втори следващ месец.

В бранша на услугите икономическото доверие спадна умерено - до 4 пункта през септември, по отношение на 4,3 пункта месец по-рано.

Потребителското доверие в еврозоната се намали доста за втори следващ месец, защото настроенията по отношение на предишното и бъдещо финансово положение, както и предстоящата за обща икономическа обстановка станаха по-песимистични. Индексът на потребителските настроения спадна до минус 17,8 пункта, отговаряйки на първичната оценка, до момента в който през август бе на равнище от минус 16 пункта.

Заради утежняването както на оценките за насъбрани поръчки, по този начин и на упованията за заетостта, знакът за настроения в строителството в еврозоната се намали до минус 6,2 пункта през този месец по отношение на минус 5,4 пункта през август. Индикаторът за упованията за заетостта, който бе в низходяща посока от февруари, се увеличи заради по-оптимистичните проекти за наемане на работна ръка измежду доставчиците на услуги. Съответният показател се усъвършенства от 102,2 пункта през предишния месец до 102,7 пункта през септември.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР