Икономическият удар, който се очаква да понесе страната ни след

...
Икономическият удар, който се очаква да понесе страната ни след
Коментари Харесай

Новият план за Царево - по-недоносен от стария

Икономическият удар, който се чака да понесе страната ни след вирусната пандемия към момента е несметен. В тези дни взаимопомощта и смирението, които би трябвало да бъдат главните белези на държанието на всеки от нас обаче могат да се окажат много потребни някому в по-друг смисъл.

На 23 март (понеделник) трябваше да се състои публичното разискване на Общия организационен проект на Царево - едно начинание с близо 20-годишна история, което не завърши и този път. Срокът за писмените оферти обаче беше продължен до края на месеца, а самото публично разискване - планувано за 13 април. Като се има поради обаче, че в този миг мислите на хората са много надалеч от казуса с устройствените проекти, не е мъчно да предположим, че след две седмици единствените, които по всяка възможност ще се сетят за въпросното "мероприятие ", ще са природозащитните организации. Които така и така от години водят борби против напъните за бетониране и на последните незасегнати кътчета

на от дълго време обезобразеното Черноморие.

А дали и забележките им ще бъдат отразени преди приемането на проекта, към момента не е напълно ясно.

Тук е моментът да се напомни, че първият Общ организационен проект се прочу като един от най-скандалните сходни документи поради плануваното в него съществено застрояване на Община Царево. Включително и в естествения парк „ Странджа “. Документът беше обжалван от екологични организации, само че през 2014 година Върховният административен съд отхвърли техните възражения и проектът оцеля.

През същата година обаче, притиснат от еколозите, тогавашният районен министър Десислава Терзиева го анулира и разпореди правенето на нов. Документът трябваше да регламентира уравновесеното урбанизиране на района с оглед опциите и естествените запаси. А те надалеч не са малко. На територията на Царево попадат

Природен парк „ Странджа “, два резервата, осем предпазени местности

и три естествени забележителности.

След дълго "тупкане на топката " и след десетки кавги, зародили поради нови и нови строителни мераци, преди месец Министерство на регионалното развитие пусна последния вид на проекта за публично разискване. И незабавно стана ясно, че възможното му приемане още веднъж няма да се размине със свадите. Причината е, че въпреки и неведнъж новият "продукт " да е съпоставен със остарялата разработка като "силно щадящ природата ", самохвалебствените препратки не могат да скрият същината на направените „ промени “.

"Взривният " миг в новото създание е плануваното огромно вилно застрояване, в това число и в Природен парк „ Странджа “, от който ще бъдат отрязани и урбанизирани... цели 506 хектара. Ако в този момент вилните зони се простират на повърхност от 94.4 ха, новите предвиждания са те да се разширят до 629.8 хектара.

Още тогава няколко цивилен организации показаха страховете си, че плануваните градежи могат да стигнат до плаж Силистар.

В същото време, самите създатели на плана признават, че в случай че „ разширението и развиването на нови жилищни зони в Царево, Ахтопол, Синеморец, Резово и Варвара, както и на Велика, Изгрев, Бродилово, Кондолово, Кости и Българи “ се реализира,

неизбежно ще би трябвало да се строят нови водоеми и трансформаторни постове.

От направения обзор на положението на водните цикли и пречиствателните станции в региона пък излиза наяве, че те са към момента на стадий прединвестиционно изследване, сформиране на работни планове и установяване на площадки, т.е. надалеч от практическата реализация.

Дори за най-неизкушените в тематиката, очеизваждащ е фактът, че едно от най-засегнатите обитаеми места ще е към момента отчасти бетонирания Синеморец. Според бъдещия Общ устройствен план, става въпрос за нарастване на урбанизираните територии с 54 %.

Проектът предлага регламентиране на ромския квартал и къмпинг в местността "Бутамята ". А местността „ Поляните “ е планувано да получи статут на "вилна зона с понижени индикатори “. В документа се регистрира, че върху част от парцелите, включени в проекта, към този момент са издигнати хотели, само че разрешенията за тях (както можем да се досетим) са били давани на парче - посредством така наречен частични промени и с благословията на голям брой общински началници.

Предвидено е

съществено вилно застрояване и във Варвара (местностите "Гробищата " и "Поста ").

Е, тук не може да не бъде регистриран и някакъв позитивен детайл: отпада плануваното в предходния план създаване на огромно голф игрище и прилежащата му инфраструктура.

За Ахтопол също са планувани промени – тук е отпаднало застрояването на региона западно от "Коросията ", само че за сметка на това се позволява застрояването (под формата на вилна зона) на 35% от територията на местността "Лозята ".

В едно от най-красивите кътчета на Черноморието - Резово, урбанизираните площи се усилват със 100 на 100.

Единствената добра вест в този проект се отнася за "Корал ". След неимоверния „ спазъм “ на страната, която беше принудена да откри съществуването на дюни тук, съгласно общия проект са отпаднали капиталови планове в няколко парцела, планувани с подробни устройствени проекти. Причината е, че възможното им застрояване би влезнало в несъгласие със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. С други думи,

най-малко към този момент "Корал " може би ще бъде избавен!

Според еколози, разликата сред остарелия и новия проект е в мащаба на вилните територии - те в този момент са увеличени близо седем пъти. Разбира се, бранителите на проекта аргументират това с опцията за развиване на туризма и със основаването на работни места. Но, в случай че се направи разбор на собствеността върху част от парцелите, чиито притежатели ще бъдат облагодетелствани от това уголемение, изводите могат да бъдат много по-различни...

Природозащитниците сигнализират и за различен проблем: в новия проект са посочени нереални цифри - от общо 69.25 км брегова линия, цели 52.47 км били заети от пясъчни плажове. Според тях това било направено, с цел да се покаже, че самите плажове имат доста по-голям потенциал, в сравнение с е той в реалност.

Според Тома Белев от Коалицията „ Да остане природа в България “,

новият проект е "още по-недоносен “ от предходния.

Хубавото е, че към момента има време описаните безумства да бъдат отстранени. Стига някой да не се опита да се "разбърза " в това смутно време. След това единственото, което ще могат да създадат жителите е да търсят правата си по правосъден път. И то атакувайки само решението за екологична оценка.

Така, че дано не се "успиваме " от разнообразни други терзания, с цел да не се събудим в кепчетата на умеещите да ловуват в мътни води.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР