Икономическият спад от коронавирусa може да увеличи бедността в световен

...
Икономическият спад от коронавирусa може да увеличи бедността в световен
Коментари Харесай

ООН: Коронавирусът може да докара половин милиард души до бедност

Икономическият спад от коронавирусa може да усили бедността в международен мащаб с до половин милиард души, предизвести "Оксфам ". Използвайки изследванията на Австралийския народен университет и Кралския лицей в Лондон, благотворителната организация твърди, че това ще е първият път, в който бедността се усилва в световен мащаб за последните 30 години, осведоми Би Би Си.

"Икономическата рецесия евентуално ще е още по-тежка от здравната рецесия “, се споделя в отчета. Според изчисленията, броят на бедните в международен мащаб е сред 400 и 600 милиона.

Резултатите идват преди основните срещи на Световната банка, Международния валутен фонд и министрите на финансите на Г-20 през идната седмица.

В отчета се споделя още, че евентуалното влияние на вируса съставлява същинско предизвикателство за задачата на Организация на обединените нации за стабилно развиване - заличаване на бедността до 2030 година.

"Нашите констатации са за нуждата от трагично разширение на мрежите за обществена сигурност в разрастващите се страни допустимо най-скоро и доста по-голямо внимание върху въздействието на ковид в разрастващите се страни и върху това, с което интернационалната общественост може да помогне ", споделя професор Анди Съмнър от Кралския лицей в Лондон.

Пандемията може да докара броя на бедните в света до над половината от международното население от 7,8 милиарда души. Около 40% от новите небогати биха могли да бъдат съсредоточени в Източна Азия и Тихия океан, а към една трета - в Субсахарска Африка и Южна Азия.

"За милиарди служащи в бедните страни, които към този момент са освободени от работа, няма мрежи за подкрепяне като възнаграждение на държавна помощ ", съобщи Дани Срискандараджа, основен изпълнителен шеф на "Оксфам ". "Срещите на Световната банка и Г-20 през идната седмица са значима опция за международните водачи да си сътрудничат по взаимен пакет за икономическо избавяне, с цел да защитят най-уязвимите хора “, уточни той.

По-рано тази седмица повече от 100 световни организации настояха тази година разрастващите се страни да се откажат от заплащанията по дълга, което ще освободи пари в размер на 25 милиарда $ в поддръжка на техните стопански системи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР