Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и Европейския съюз

...
Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и Европейския съюз
Коментари Харесай

Кирил Петков от Гърция: Икономическият шантаж на Кремъл срещу България и ЕС няма успее

Икономическият шантаж на Кремъл против моята страна и Европейския съюз няма да успее. Това съобщи министър председателят Кирил Петков по време на присъединяване си в церемонията по започване на строителството на терминала за полутечен газ в Александруполис, Гърция, съобщи Българска телеграфна агенция.

Убеден съм, че днешният ден ще остане в политическата история. Той ще бъде запомнен със устрема ни към икономическа независимост и самостоятелност, сподели българският министър-председател.

Той дефинира прекъсването на газовите доставки към България като невиждан напън от страна на Русия и уточни, че страните от Съюза могат да му се опълчват само обединени.

Днес, обединени от обща визия и подкрепени от европейските институции, България и Гърция поставят началото на плаващия терминал за полутечен газ. Един освен енергиен, само че и геополитически план, който ще промени енергийната карта на целия район, счита Кирил Петков.

Единни можем да преодолеем компликациите, основани от Русия, съобщи министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис. По думите му първа стъпка в тази посока е самостоятелната газова система в Александруполис. Гръцкият министър председател бе безапелационен, че доста скоро съветският газ в Европа ще бъде заместен от доставки от други източници.

Терминалът за полутечен природен газ край Александруполис съставлява плаващо оборудване за предпазване и регазификация, което ще бъде обвързвано с газопреносната мрежа на Гърция посредством газопровод с дължина 28 километра. Чрез съществуващите трасета газът ще може да доближава до България, Сърбия, Република Северна Македония и други страни.

С 20-процентен дял „ Булгартрансгаз “ е измежду акционерите в терминала, който се чака да бъде приключен до края на 2023 година

Домакин на церемонията е гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис, а посетители на нея бяха също министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, президентът на Сърбия Александър Вучич и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

От българска страна на събитието участваха още министърът на енергетиката Александър Николов и изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов.

По-късно денем, в границите на визитата си в Гърция, министър председателят Кирил Петков ще инспектира построяването и на междусистемната газова връзка Гърция-България в региона на град Комотини.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР