Икономическият растеж в еврозоната се забавя силно, а очакванията на

...
Икономическият растеж в еврозоната се забавя силно, а очакванията на
Коментари Харесай

Politico: Икономическият растеж в еврозоната показва „признаци на срив“

Икономическият напредък в еврозоната се забавя мощно, а упованията на бизнеса сочат към опасности от задаващ се спад, сподели водещо изследване на бизнеса в района в четвъртък, написа европейската редакция на Politico .

Така нареченият осреднен PMI падна до 51,9 пункта през юни от 54,8 пункта, което е 16-месечно дъно, защото индустриалното произвеждане се сви за първи път от две години и растежът на бранша на услугите се намали доста. Това е доста надалеч от границата от 50 пункта, която бележи икономическа агресия.

Забавянето алармира за ритъм на напредък на Брутният вътрешен продукт от едвам 0,2% в края на второто тримесечие, внезапен спад от 0,6% в края на първото тримесечие.

„ Икономическият напредък в еврозоната демонстрира признаци на закъснение, защото попътният вятър на насъбраното търсене от пандемията към този момент отшумява, като беше обезщетен от шока в цената на живота и спадащото доверие на бизнеса и потребителите “, изяснява Крис Уилямсън, икономист в S&P Global Market. Intelligence, която сформира анкетата.

Втората половина на годината наподобява още по-малко обнадеждаваща, защото фирмите понижиха своите бизнес упования за продукция през идната година до най-ниското равнище от октомври 2020 година

„ Бизнес доверието падна внезапно до равнище, рядко следено преди пандемията след икономическото стесняване на района през 2012 година, което приказва за иден спад, в случай че търсенето не се съживи “, предизвести Уилямсън.

PMI се основава на изследване измежду 5000 компании и се смята за един от най-надеждните водещи знаци за стопански напредък.

Резултатите “бележат значимо отклоняване от последните показания на PMI, които сочеха известна първична резистентност на множеството насрещни ветрове, които замъгляват икономическите вероятности на еврозоната ”, сподели Рикардо Амаро, икономист в Oxford Economics. “Разбивката на цифрите сочи към широкомащабно закъснение “.

Икономисти от Commerzbank и ING разясняват на основата на показанията, че Европейската централна банка би трябвало да работи деликатно, когато покачва лихвените проценти.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР