Икономическият растеж в еврозоната и в рамките на целия ЕС

...
Икономическият растеж в еврозоната и в рамките на целия ЕС
Коментари Харесай

Ето какво се случи с икономическия растеж в еврозоната в края на 2019 година

Икономическият напредък в еврозоната и в границите на целия Европейски Съюз се забави по-силно от предстоящото през четвъртото тримесечие на миналата година, демонстрира оповестената в петък експресна оценка на Евростат.

Според предварителни данни на европейската статистика, комбинираният БВП на 19-те страни - членки на еврозоната се усили с 0,1% през последното тримесечие по отношение на третото тримесечие, когато набъбна с 0,3% (възходяща проверка от предходна оценка за покачване с 0,2%), до момента в който упованията бяха за агресия от 0,2 на 100.

Отлив на вложители от Германия поради ескалацията на комерсиалната война сред Китай и Съединени американски щати

Спрямо година по-рано Брутният вътрешен продукт в еврозоната набъбна през интервала октомври - декември 2019-а с 1,0% след покачване с 1,2% през третото тримесечие (възходяща проверка от 1,1%), само че при упования за напредък от 1,1 на 100, разяснява БНР.

По-слаби данни за еврозоната не съставляват огромна изненада, откакто по-рано в петък Франция и Италия регистрираха изненадващо стесняване на техните стопански системи в края на миналата година. Брутният вътрешен продукт на Франция се намали през четвъртото тримесечие с 0,1% (след напредък с 0,3% през предходните три месеца), а Брутният вътрешен продукт на Италия се сви с 0,3% след застоялост (нулев растеж) през третото тримесечие.

Евростат също по този начин показа и данни, показващи закъснение на икономическия напредък и в границите на целия Европейския съюз.

Според експресна оценка на европейската статистика Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз набъбна през четвъртото тримесечие на предходната година с 0,1% по отношение на предходните три месеца, когато беше регистриран стопански напредък от 0,3% (ревизиран от 0,2%), до момента в който растежът на годишна база се забави внезапно до 1,1% от 1,4% три месеца по-рано.

Въз съществена на тези данни Евростат оцени, че за цялата 2019-а година Брутният вътрешен продукт на еврозоната набъбна с 1,2%, а на Европейския съюз - с 1,4%.

Европейската статистика показа и данни за известно повишение на инфлацията в еврозоната при започване на новата година.

Според Евростат показателят на потребителски цени (CPI) се намали през януари с 1,0% по отношение на декември, само че набъбна на годишна база с 1,4% след покачване с 1,3% през последния месец на 2019-а година. Това съставлява най-силно повишаване на инфлация в района на единната валута от април 2019-а година, само че тя към момента остава надалеч под средносрочното целево равнище на ЕЦБ за малко под 2 на 100.

Нарастването на инфлацията през януари на годишна база се дължи в максимален степен на скок на цените на храните, алкохола и тютюневите произведения с 0,8% по отношение на декември и с цели 2,2% по отношение на година по-рано (след покачване с 2,0% в края на предходната година), както и на повишение на енергийните цени с 0,7% на месечна и с 1,8% на годишна база (след анемично покачване с 0,2% през декември).

Цените на услугите обаче се намалиха с 0,7% на месечна база, което докара до внезапно закъснение на техния напредък на годишна база до 1,5% през януари от 1,8% през декември 2019-а.

С оглед на това главния показател на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите произведения и на енергията) се намали през януари с цели 1,7% на месечна база, като на годишна база главната инфлация се забави до едвам 1,1% от 1,3% в края на предходната година. Трябва да се има поради, че точно главният показател на потребителските цени се следи деликатно от ЕЦБ като знак за настоящото и бъдещото държание на инфлацията в район. Въпреки слабото ускорение на цялостната потребителска инфлация, внезапното закъснение на главната инфлация не е добра вест за инфлационните цели на централната банка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР