Икономическият растеж в Европейския съюз е затруднен от външни фактори,

...
Икономическият растеж в Европейския съюз е затруднен от външни фактори,
Коментари Харесай

Действията на САЩ засягат икономическия растеж в ЕС, отчита Брюксел

Икономическият напредък в Европейския съюз е усложнен от външни фактори , се споделя в оповестената от Европейската комисия Лятна икономическа прогноза за 2019 година

Комисията показва, че рисковете са свързани с продължаващата икономическа борба сред Съединени американски щати и Китай, огромната неустановеност към комерсиалната политика на Съединени американски щати, която може да докара до опазване на настоящия спад в международната търговия и произвеждане и да засегне други райони и браншове. Това би могло да има негативни последствия за международната стопанска система, в това число посредством разстройствата на финансовите пазари. Напрежението в Близкия изток води също до повишение на вероятността за доста нарастване на цените на петрола.

Във вътрешен проект излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз остава главен източник на неустановеност. И най-после, налице са също по този начин обилни опасности, свързани с факторите за напредък в кратковременен проект и с икономическата динамичност в еврозоната . Ако се запазят слабостите в индустриалния бранш и спадът на доверието на бизнеса, това би могло да се отрази и на други браншове и да утежни изискванията на пазара на труда и да засегне частното ползване, а оттова и растежа, означават от Комисията.

Иначе през първото тримесечие на тази година растежът в еврозоната е по-голям от предстоящото заради редица краткотрайни фактори , като да вземем за пример меката зима и увеличението на продажбите на коли. Растежът бе благоприятстван също по този начин от ограниченията на фискалната политика, с помощта на които разполагаемият приход на семействата в редица страни членки набъбна.

В резултат на това прогнозата за растежа на Брутният вътрешен продукт в еврозоната от 1,2 % през 2019 година остава непроменена , до момента в който прогнозата за 2020 година е леко понижена до 1,4 % поради упования по-умерен ритъм на напредък през останалата част от тази година (пролетна прогноза: 1,5 %). Прогнозата за Брутният вътрешен продукт за Европейски Съюз остава непроменена — 1,4 % през 2019 година и 1,6 % през 2020 година

" Все още се чака всички стопански системи на Европейски Съюз да отбележат растеж през тази и идната година, макар че постоянният напредък в Централна и Източна Европа контрастира със спада в Германия и Италия . Продължаващата уязвимост на индустриалния бранш, произлизаща от напреженията в търговията и несигурността в региона на политиката, подлага на тестване устойчивостта на стопанските системи ни. По отношение на вътрешния пазар излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз без договорка продължава да бъде главен източник на риск ", разяснява Валдис Домбровскис, заместник-председател на Комисията за еврото и обществения разговор, отговарящ също за финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазари.

От своя страна комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси съобщи, че " европейската стопанска система продължава да пораства на фона на сложен световен подтекст. Очаква се през 2019 година и 2020 година всички страни на Европейски Съюз да отбележат още веднъж стопански растеж с помощта на мощната поддръжка на търсенето на пазара на труда. Предвид многочислените опасности за вероятностите би трябвало да увеличим напъните за по-нататъшно подсилване на устойчивостта на нашите стопански системи и на еврозоната като цяло. "

Очаква се растежът на Брутният вътрешен продукт през 2020 година да бъде по-висок, което частично се дължи на по-големия брой работни дни . Вътрешното търсене, по-специално потреблението на семействата, продължава да бъде движеща мощ за икономическия напредък в Европа с помощта на продължаващото увеличение на пазара на труда. През тази и идната година се чака Брутният вътрешен продукт да нарасне във всички страни членки на Европейски Съюз , като растежът ще е доста по-голям в някои области (напр. в Централна и Източна Европа, Малта и Ирландия), в сравнение с в други (например в Италия, Германия).

Прогнозите за общата инфлация в еврозоната и в Европейски Съюз бяха намалени с 0,1 процентни пункта през тази и идната година , основно заради по-ниските цени на петрола и малко по-слабите стопански вероятности. Понастоящем се чака инфлацията (Хармонизиран показател на потребителските цени) в еврозоната да бъде приблизително 1,3 % през 2019 година и 2020 година (пролетна прогноза: 1,4 % през 2019 година и 2020 г.), до момента в който в Европейски Съюз се чака да бъде приблизително 1,5 % през 2019 година и 1,6 % през 2020 година (пролетна прогноза: 1,6 % през 2019 година и 1,7 % през 2020 г.).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР