Икономическият растеж в България остава стабилен, но догонването на останалата

...
Икономическият растеж в България остава стабилен, но догонването на останалата
Коментари Харесай

Всеки четвърти българин в риск от бедност

Икономическият напредък в България остава постоянен, само че догонването на останалата част на Европейски Съюз е постепенно. За 2017 година растежът на брутния вътрешен артикул се прави оценка на 3,8% - малко по-слаб, в сравнение с през 2016 година Това е заключението в отчета за България, визиращ оценката на напредъка в структурните промени, предотвратяването и коригирането на макроикономическите несъответствия, включен в Европейския учебен срок 2018. Европейският учебен срок е цикъл на съгласуване на икономическите и фискалните политики в Европейски Съюз.

Стабилността на финансовия бранш продължава да се усъвършенства макар оставащите недостатъци. Фискалните резултати остават постоянни, което основава благоприятни условия за превъзмогване на икономическите и обществените провокации. Консолидираният държавен бюджет е останал уравновесен през 2017 година както в номинално, по този начин и в структурно изражение, а общественият дълг е намалял. Инвестициите постепенно се възвръщат след спада от 6,6% през 2016 година

Продължава промяната на нормативната уредба за оповестяване в неплатежоспособност. Въпреки новото законодателство по отношение на преструктурирането на предприятия, към момента липсват някои детайли на функционираща уредба. По-специално, България не разполага с правила за даване на втори късмет на консуматори и бизнесмени в рационален период след оповестяването в неплатежоспособност, както и с разбор на успеваемостта на съществуващите и новите процедури.

В отчета е посочено, че се следи усъвършенстване в изискванията на трудовия пазар. Равнищата на претовареност и трудова интензивност са се повишили, до момента в който безработицата е намаляла доста - до 6,3% през 2017 година В същото време недекларираният труд продължава да нарушава действието на пазара на труда. Минималната работна заплата продължава да се индексира без явен и транспарантен механизъм.

В България нивата на беднотия и неравноправие на приходите са едни от най-високите в Европейски Съюз. Почти една четвърт от популацията разполага с приход под нивото, несъмнено като „ риск от беднотия “. Неравенството в пазарните приходи за популацията в трудоспособна възраст е малко по-високо от междинното за Европейски Съюз.

Очаква се нарастването на заплатите и по-бързото асимилиране на средствата от Европейски Съюз да даде подтик на икономическия напредък в средносрочен проект. Възнагражденията за заетите лица се усилват със 7,8% през 2017 година Прогнозата е да набъбнат с 8,3% през 2018 година Разходите за труд за единица продукция са увеличени номинално с 4,6% през 2017 година, по отношение на 2,3% през 2016 година

Цените се покачват след дълъг интервал на дефлация. Годишната инфлация на потребителските цени бе 1,2% през 2017 година заради мощното вътрешно търсене, по-високите административни цени за комунални услуги и възобновяване на цените на енергоносителите и суровините. Прогнозира се инфлацията последователно да се усили през 2018 година и 2019 година, надлежно до 1,4% и 1,6%.

-НАПРЕДЪК-

Като цяло през 2017 година България реализира прочут прогрес в осъществяването на характерните за страната рекомендации. Известен прогрес бе реализиран при по-нататъшното възстановяване на събираемостта на налозите и при спазването на данъчната дисциплинираност, както и при усилването на насилствените ограничения за понижаване на неофициалната стопанска система, по-специално на недекларирания труд. Известен прогрес бе маркиран при предприемането на следващи ограничения по прегледите във финансовия бранш, подобряването на банковия и небанковия контрол и улеснението на намаляването на необслужваните корпоративни заеми.

-С НАЙ-ГОЛЕМИ ВЪГЛЕРОДНИ ЕМИСИИ-

Икономиката на България продължава да бъде една от най-енергоемките стопански системи и една от стопанските системи с най-големи въглеродни излъчвания в Европейски Съюз. Въпреки забележителния спад от 1990 година насам България към момента отделя 4,3 пъти повече излъчвания от междинното за Европейски Съюз и изразходва 3 пъти повече сила на единица Брутният вътрешен продукт. От 2005 година насам не е реализиран прогрес. Качеството на атмосферния въздух продължава да буди сериозна угриженост. България продължава да е измежду страните членки с най-вече смъртни случаи, дължащи се на замърсяването на въздуха.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР