Икономическият растеж се е забавил спрямо втората половина на миналата

...
Икономическият растеж се е забавил спрямо втората половина на миналата
Коментари Харесай

Икономиката на еврозоната показва признаци на забавяне

Икономическият напредък се е забавил по отношение на втората половина на предходната година.

© В© Phil Noble / Reuters Още по тематиката
Когато празненството завърши

Икономиката на еврозоната доближи най-високия си напредък от десетилетие през 2017 година, само че темпът оттук насетне ще се забавя
27 апр 2018
Градушка от недомислици в новия план за отбрана на земеделците от бедствия

Най-спорният миг е, че част от финансирането ще идва от застрахователни награди по полици за коли и жилища.
27 апр 2018
Credit Suisse усилва облагата с 57% през тримесечието

От финансовата компания се надяват наклонността да продължи с бързи темпове през тази година
26 апр 2018
Скъпото евро може да подкопае резултатите на фирмите в Европа

С настъпването на вълната от финансови доклади единната валута е най-сериозната спънка за европейските корпорации
25 апр 2018 След устойчиво показване през втората половина на 2017 година стопанската система на еврозоната се забави през първите месеци на годината, създавайки предпоставки за опасения дали единният пазар ще успее да продължи възходящото си развиване или ще бъде заставен да се охлади, демонстрира изследване на Financial Times.

Прогнозните резултати на фирмите от еврозоната и огромните финансови институции към този момент претърпяха обилни промени, откакто повишаването на еврото оказа негативен резултат върху приходите на интернационалните компании, основана в границите на единната общественост. Наред с това, упованията за цялостното развиване на икономическата среда, отразени в изготвяния всеки месец от IHS Markit показател на мениджърските поръчки, затвърждават този възходящ скептицизъм. PMI на еврозоната доближи над 60 пункта през декември предходната година, само че оттогава стартира да понижава, като падна под 57 пункта през март. Индексът е значим знак за упованията на предприятията, които са и главният мотор на стопанската система. Стойности на индикатора под 50 демонстрират очакване за стесняване.

Спад в упованията

" Граничната линия, по която се движи показателят на мениджърските поръчки, демонстрира, че икономическият напредък на еврозоната се забавя, изяснява Флориан Хенс, специалист по пазарна стопанска система в Berenberg Bank. " Като цяло, икономическият напредък на района е бил 2.3% през 2017 година - най-високият от десетилетие, като по-голямата част от растежа пристигна през втората половина на годината ", добавя Хенс. Икономиката на еврозоната доста се е охладила оттогава, а належащият въпрос за регулаторите е дали това закъснение е в резултат от еднократно стичане от стопански условия или резултат от структурна смяна на бизнес средата.

Опасенията за еврозоната се задълбочиха, откакто немският показател ZEW спадна до близо 5-годишно дъно през март, с което разколеба доверието в най-силната европейска стопанска система. Наред с това през февруари, знакът, който следи придвижването на индустриалното произвеждане в Германия, регистрира най-обемния си спад на месечна база (1.6%), а немският експорт понижа с 3.2% по отношение на януари.

Самоподдържащ се напредък

В застой се намират и останалите огромни страни от еврозоната, като се следи лек спад в PMI на Франция, Италия, Испания и Холандия. Според мнозина анализатори това е напълно естествено подчинение от извънредно високите равнища напредък през края на предходната година. " Имам възприятието, че икономическият напредък ще се забави до самоподдържащи се равнища, само че това не значи, че общността няма да продължи да се движи с положителни темпове ", споделя Крис Уилямсън, икономист в IHS Markit, който е един от отговорниците за правенето на показателя PMI.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР