Икономическият растеж на Западните Балкани се е ускорил до 3,8%

...
Икономическият растеж на Западните Балкани се е ускорил до 3,8%
Коментари Харесай

Световната банка: Икономиките на Западните Балкани растат по-бързо, но реформите изостават

Икономическият напредък на Западните Балкани се е ускорил до 3,8% през 2018 година, само че е уязвим към " възходящите външни и вътрешни опасности ", в това число геополитическите разногласия и изоставащите промени, заяви Световната банка.
Средният % на напредък е повишен от 2,6% през 2017 година и се чака да бъде 3,5% за тази година, по-бърз от този на Европейския съюз, само че банката предизвести, че държавните управления на Западните Балкани би трябвало да „ ускорят промените “, с цел да защитят напредъка от външни опасности.
Тя се базира на продължаващите търговски разногласия сред Съединени американски щати и Китай, както и на напрежението сред съседите Косово и Сърбия като фактори, които могат да застрашат вероятностите, съобщи AFP.
Косово, което разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, наложи 100% митническа такса върху сръбските и босненските артикули през ноември. Този ход е част от продължаващ спор за независимостта на Косово, което Сърбия и Босна отхвърлят да признаят.
" Ако районните търговски напрежения в Западните Балкани останат нараснали - като цените на Косово за вноса от Сърбия и Босна и Херцеговина - това ще повлияе на икономическите вероятности ", се споделя в отчета.
Черна гора, Косово и Сърбия са отбелязали най-високи темпове на напредък на Брутният вътрешен продукт през 2018 година надлежно с 4,4%, 4,2% и 4,2%, до момента в който Северна Македония е отбелязала растеж с 2,7%.
Регионалният растеж се дължи основно на увеличените обществени разноски, както и на повишаването на чистия експорт от Албания и Северна Македония, се споделя в отчета. Въпреки това растежът не е бил съпроводен с нарастване на работни места.
" Премахването на бариерите, които затрудняват конкуренцията и растежа на новите компании, ще сътвори благоприятни условия за хората - поощряване на предприемачеството и нововъведенията ", сподели Линда Ван Гелдер, шеф на Световната банка за района.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР