Икономическият растеж на Сърбия през 2021 г. е 7,5%, което

...
Икономическият растеж на Сърбия през 2021 г. е 7,5%, което
Коментари Харесай

Сърбия е първенец по ръст на БВП в Европа за 2021 година

Икономическият напредък на Сърбия през 2021 година е 7,5%, което е най-хубавият индикатор в Европа. Това разгласи сръбският президент Александър Вучич на годишната заключителна конференция, представен от БГНЕС.

" Завършваме тази година с държавен дълг от 56,9% от Брутният вътрешен продукт, което е по-ниско от предстоящото. Бих желал да ви осведомявам за нашата оценка на растежа на БВП; приключваме годината с растеж на Брутният вътрешен продукт от 7,5%. Тази година сме страната с най-високо равнище на стопански напредък в Европа. Ще приключим тази година с Брутният вътрешен продукт от 53 милиарда евро, планираме да приключим идната година на равнище от 58 милиарда евро “, сподели сръбският президент. Тази година Сърбия е купила 12 тона злато, като общият размер на златния запас е 37,3 тона, което е връх за страната.
Общ трудов пазар сред Сърбия, Албания и районен съд Македония от 2022 година
От идната година се чака Сърбия, Албания и районен съд Македония да имат общ пазар на труда, съобщи през днешния ден ръководителят на сръбската Стопанс...
Прочети повече
По-рано Републиканското статистическо бюро заяви, че растежът на сръбската стопанска система през третото тримесечие на 2021 година е 7,7% на годишна база. Най-голям е растежът в бранша търговия (17%), строителния бранш (15,8%) и ИТ бранша (13,7%).

На 17 ноември Националната банка на Сърбия ревизира прогнозата си за икономическия напредък на страната през 2021 година от 6,5% на 7%. Според него Сърбия е привлякла 3,18 милиарда евро директни задгранични вложения за 10 месеца на 2021 година, до края на годината тази цифра ще нарасне до 3,4 милиарда евро. Очаква се инфлацията да бъде 3% (плюс или минус 1,5%) преди средата на идната година, след което ще стартира еволюционен спад на този индикатор.

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР