Икономическият растеж на Франция се забавя през третото тримесечие на

...
Икономическият растеж на Франция се забавя през третото тримесечие на
Коментари Харесай

Инфлацията във Франция с нов рекорд през октомври


Икономическият напредък на Франция се забавя през третото тримесечие на годината, а инфлацията на потребителските цени се усилва по-бързо от предстоящото и през октомври доближава нов връх на фона на по-високите цени на силата и храните. Това сочат предварителните данни, оповестени през днешния ден от Националния статистически институт " Инсее " (INSEE), осведомят международните организации.

Темпът на инфлация при цените на производител във Франция се забавя през септември, само че като цяло тя остава висока, демонстрират други публични данни, представени от ДПА.

Брутният вътрешен артикул (БВП) на страната се покачва с 0,2 % по отношение на предходното тримесечие, когато френската стопанска система набъбна с 0,5 на 100. 

Темпът на напредък е в сходство с упованията на икономисти.

Международният валутен фонд (МВФ) планува, че растежът на Брутният вътрешен продукт на Франция ще се забави внезапно до 2,5 % през тази година и до 0,7 на 100 през 2023 година

Икономиката на Франция се свива през юли, август и септември заради слабото търсене в чужбина (на френски артикули и услуги - бел. ред.) и тъй като разноските на семействата остават на същото ниво заради повишението на цените, отбелязва ДПА.   

Инфлацията на потребителските цени във Франция доближава до 6,2 % през октомври на годишна основа при 5,6 на 100 през септември. Икономисти предвидиха, че тя ще се увеличи леко до 5,7 %. 

Това е най-високият растеж на инфлацията в страната от 1985 година

Годишната хармонизирана с Европейски Съюз инфлация на потребителските цени във Франция доближава до 7,1 % през октомври при 6,2 на 100 през септември. Това е над упованията на икономисти за нарастване до 6,4 %.

В опит да ограничи повишаването на цените в 19-те страни от еврозоната, през вчерашния ден Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи водещата си рента с още 0,75 процентни пункта до 2 на 100, осведоми Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР