Икономическият растеж на България е малко по-висок от средноевропейския, но

Икономическият растеж на България е малко по-висок от средноевропейския, но ...

Томислав Дончев: Има нужда от смяна на икономическия модел.

Икономическият растеж на България е малко по-висок от средноевропейския, но е крайно недостатъчен, за да достигне нивото на европейските държави. За да стане това, е нужен нов икономически модел за страната, който да не разчита на „икономиката на ишлемето“.
Това заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Той коментира скорошната оставка на земеделския министър Порожанов и обясни, че около казуса с националната стратегия за детето има лоша комуникация с обществеността.
Оставките са утвърдена, политическа реакция, когато има обществени съмнения и напрежение. Тя е вид поемане на отговорност, коментира оставката на земеделския министър вицепремиерът Дончев.
"Политиката не е само административно занятие, персоната също има значение. Смените в отбора са си практика, не само във футбола, а и в политиката", заяви Дончев.
Ако някъде има „дерибейство“ с горите, искам да науча - така вицепремиерът коментира думите на Валери Смиеонов, че кадри на ДПС управяват горите. Той отрече да има хора на ДПС в правителството. По думите на вицепремиера Дончев партньорството с ДПС е неприемливо, а коалицията с Обединените патриоти е била необходима и носи известни минуси.
Томислав Дончев призна, че има желание да се разбере кои висши чиновници и политици имат офшорни сметки, но изрази съмнение това да се осъществи заради правилата за пазене на банкова тайна в чужбина.
Дончев допълни, че вярва, че прокуратурата иска да стигне до отговора, но това няма да стане лесно. "Това е трудна битка. Спор няма, че поне трябва да бъде започната", каза той.
Томислав Дончев заяви, че чужди инвестиции има, но е нужно да са повече и да не бъдат само в сферата на услугите. "Растежът на България е малко по-висок от средноевропейския, но е недостатъчен, за да достигнем Европа бързо.
Има нужда от смяна на икономическия модел", заяви Дончев. Той изтъкна, че това е обществен процес, в който не само държавата има роля. "Не може да се развива икономиката, ако тя е базирана на ниските разходи, ниските данъци, ниската цена на земята и най-вече на труда", обясни той. Една нова икономическа концепция не започва само с мерки в сферата на икономиката, а в образованието.
Една от готвените промени в тази насока е промяна на начина, по който се финансират иновациите, като идеята е да се въведе по-голяма централизация. Има нужда от промяна на опростяването на изграждането на икономическата инфраструктура, допълни Дончев.
Казусът с националната стратегия за детето Томислав Дончев обясни с лоша комуникация с обществеността. "За пореден път се анонсира документ без да е адекватно обяснен", заключи вицепремиерът.

Източник: actualno.com