Икономическият растеж на Австралия се забави до десетгодишно дъно през

...
Икономическият растеж на Австралия се забави до десетгодишно дъно през
Коментари Харесай

Икономическият растеж на Австралия се забави до 10-годишно дъно

Икономическият напредък на Австралия се забави до десетгодишно дъно през второто тримесечие на фона на слабите потребителски разноски и внезапното понижаване на жилищното строителство. Брутният вътрешен артикул на страната се е нараснал с 1.4% през съответния интервал по отношение на същия интервал на предходната година. Отчетеният напредък е най-слабия от 2009-та година насам. В съпоставяне с предходното тримесечие, Брутният вътрешен продукт е повишен с 0.5% в месеците сред април и юни.

Икономиката на Австралия заобикаля криза от началото на 90-те години, само че в този момент страната е изправена пред предизвикването на слаби потребителски разноски и умерена инфлация. Ръстът на Брутният вътрешен продукт в страната през последното тримесечие беше свързан също и от държавните разноски и износа, до момента в който вътрешното ползване беше лимитирано от слаб напредък на заплатите. Личните спестявания не престават да понижават през второто тримесечие, до момента в който процентът на спестявания на семействата се е намалил до 2.3% от записаните 3% през първото тримесечие. Краят на продължителния взрив на строителството в страната докара до там, че жилищното строителство изважда половин % от Брутният вътрешен продукт на Австралия, а в други бизнес вложения - още половин точка.

Централната банка на Австралия резервира основния си лихвен % на рекордно ниско равнище от 1% годишно след спад през юни и юли. Икономистите обаче към момента чакат банката още веднъж да смекчи паричната политика по-късно през тази година. Намаляването на налозите върху семействата ще съживи потреблението, а отслабващата национална валута ще поддържа експортьорите и ще помогне за отбраната на стопанската система от световни разтърсвания, означават специалистите. Като се има поради обаче, че износът на желязна руда и въглища понижава, до момента в който австралийците са изправени пред рекорден дълг и слаб напредък на заплатите, евентуално ще се наложи в допълнение понижаване на ставките в близко бъдеще.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР