Икономическият модел на Германия, който работи успешно в продължение на

...
Икономическият модел на Германия, който работи успешно в продължение на
Коментари Харесай

Губи ли своята привлекателност икономическият модел на Германия?

Икономическият модел на Германия, който работи сполучливо в продължение на доста години, губи своята прелест, до момента в който фрагментацията на локалните политици им пречи да намерят решения на належащите проблеми, написа деловото издание The Wall Street Journal.

Според прогнозата на Международния валутен фонд Германия ще бъде единствената огромна стопанска система, която ще записва криза през 2023 година.

Зависимостта на немската стопанска система от производството и световната търговия я направи изключително уязвима към скорошни световни разтърсвания, в това число проблеми с веригата за доставки по време на пандемията от COVID-19, възходящите цени на силата заради обстановката в Украйна и забавянето на международния стопански напредък на фона на висока инфлация и повишение на лихвите от страна на огромните централни банки.
 Как мощната немска автоиндустрия може да завлече към криза стопанска система №1 на Европа
Как мощната немска автоиндустрия може да завлече към криза стопанска система №1 на Европа

Секторът не може да се съвземе от пандемията и проблемите с доставките

Ръководителите на Volkswagen AG (VW), най-големият производител на коли в Германия, споделиха своята мрачна оценка за икономическите вероятности по време на вътрешно събитие през юли, споделиха източници пред WSJ. Нарастващите разноски, спадащото търсене и появяването на нови съперници в лицето на Tesla Inc. и китайските производители на електрически транспортни средства приготвят сцената за " съвършена стихия ", сподели изпълнителен шеф на VW.

От 2018 година насам се следи застоялост в индустриалния бранш на Германия и стопанската система като цяло, отбелязва вестникът.

В продължение на доста години търсенето от Китай е основен мотор за взрива на износа в Германия. Азиатският стопански колос, където индустриалният бранш се развиваше бързо, интензивно купуваше индустриално съоръжение, създадено в Германия, само че това търсене понижа през последните години. Освен това китайските компании, които до неотдавна бяха най-хубавите клиенти на немските производители, започнаха да се трансформират в техни съперници.

Междувременно световните търговски условия станаха по-малко удобни за огромните експортьори през последните години.
 Германия излезе от рецесията, само че се изправя пред нов проблем
Най-голямата иконимика в Европа излезе от рецесията, само че се изправя пред нов проблем

Германия трябваше да понесе едногодишен спад в производството

Германското държавно управление прави по-добра работа в поддръжката на открити промишлености като коли, машини и химикали, в сравнение с в създаването на нови като цифрови технологии. Единствената огромна софтуерна компания в Германия, SAP, е учредена през 1975 година.

Годините на икономии от държавните разноски в Германия доведоха до утежняване на положението на инфраструктурата и по-слабо качество на мобилните връзки и интернет спрямо други развити стопански системи.

Въпреки всичко това немската стопанска система към момента има доста мощни страни. Техническите и инженерни разработки, както и специализацията в производството на финансови артикули, ще разрешат на страната да печели от бъдещото развиване на доста нововъзникващи пазари. Реформите на пазара на труда разрешиха на Германия доста да усили каузи на популацията с работа. Държавният дълг на страната е по-нисък от този на доста сравними страни, а финансовите пазари считат немските бумаги за един от най-надеждните активи в света.

" Мисля, че ще бъде значимо да напомним, че Германия към момента е международен водач. Ние сме четвърти по величина по Брутният вътрешен продукт в света. Имаме икономическо ноу-хау, и се гордея с нашите квалифицирани служащи. В момента обаче Германия не е толкоз конкурентоспособна, колкото би могла да бъде. ", сподели министърът на финансите Кристиан Линднер в изявление за WSJ.

Фрагментираният политически пейзаж в Германия затруднява осъществяването на огромни промени, отбелязва деловото издание.
 Германия: От икономическия локомотив до
Германия: От икономическия локомотив до " болния човек " на Европа?

Страната има циклични компликации и редица по-дългосрочни, структурни проблеми

Германският канцлер Олаф Шолц и неговата Социалдемократическа партия (SPD) управляват ръководеща коалиция, чиито членове постоянно имат диаметрално противоположни възгледи. Така Свободната демократическа партия е за понижаване на налозите, а Зелената партия е за повишението им. Редица министри в държавното управление на страната биха желали да усилят обществените разноски, финансирани посредством нови заеми, до момента в който финансовият министър Линднер е за фискални икономии.

Шолц отхвърля мрачните прогнози за немската стопанска система. Необходима е смяна, само че не и цялостно преразглеждане на модела, насочен към износа, който служи добре на Германия след края на Втората международна война, сподели тя в неотдавнашно изявление за немска телевизия.

Сред позитивните фактори той означи притока на задгранични вложения в региона на производството на чипове в Германия, подтикван от великодушни държавни дотации, в това число многомилиардни вложения на американската компания Intel Corp.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР