Икономическите взаимоотношения между Пловдив и Одрин ще се очертаят в

...
Икономическите взаимоотношения между Пловдив и Одрин ще се очертаят в
Коментари Харесай

Пловдив и Одрин чертаят обща икономическа карта

Икономическите взаимоотношения сред Пловдив и Одрин ще се очертаят в самобитна пътна карта, която следва да се парафира до дни. Това ще ускори обществените и културни контакти сред двата града, заяви валията (областният управител) на Одрин Гюнай Йоздемир пред публицисти от България и Анадолската организация.

Както " Марица " писа, почетният консул на Турция в Пловдив Хюсейин Ергани инициира медийна аудиенция на 5 и 6 май в Одрин по случай ромските празници Какава и Хъдърлез - част от културно-историческия календар на ЮНЕСКО. Освен с валията срещи се организираха с кмета на огромна община Одрин Реджеп Гюркан и с шефа на Дирекция „ Култура и туризъм “ към регионалната администрация Ахмет Хаджъоглу.

Г-н Гюнай Йоздемир акцентира, че след Разград и Ямбол Пловдив ще е идващият български град, с който Одрин ще си партнира сполучливо. Той регистрира значимата логистична позиция на Пловдив във връзка с пътната и железопътната мрежа. Коментира идно отваряне на предложения за план за създаване на скоростна жп отсечка сред Одрин и Истанбул. Желанието от турска страна е влакът-стрела да продължи пътя си до София.

Така всички артикули, тръгващи от 20-милионния мегаполис и от Одрин, ще доближават бързо до Пловдив. На граничната гара на контролно-пропускателния пункт Капъкуле, до Капитан Андреево, ще се направи внушителна инвестиция за модернизиране. Скоростните влакове ще се обслужват по две линии, а трета ще е особено за товарните влакове.

Валията на Одрин сподели, че министър председателят ни Бойко Борисов също е изразил предпочитание за усилване на връзката със София. Така столицата ни може да стане част от пътя на коприната, който потегля от Китай, минава през Истанбул и стига до Лондон, а това ще изведе Пловдив на доста значима позиция. Относно казуса с километричните опашки от тирове от двете страни на границата господин Гюнай Йоздемир посочи, че ще се позволи с създаване на подобаваща инфраструктура.

Той изрази удовлетворение, че Пловдив е определен за културна столица през 2019 година Подчерта, че културните връзки сред двата града ще продължат да се развиват динамично. На среща с регионалния шеф на Пловдив Здравко Димитров са реализирани договорености за общи културни начинания, които ще се поддържат от двете общини. Една от концепциите е да се направи Ден на Пловдив в Одрин. Ако това се съчетае с големия туристически поток през уикенда там, който за двата дни е към 50 хиляди посетители, ще е добра опция туристите на място да се срещнат с Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР