Икономическите щети, нанесени от от пандемията от коронавирус, са бързи,

...
Икономическите щети, нанесени от от пандемията от коронавирус, са бързи,
Коментари Харесай

Къде би се наредил икономическият срив от COVID-пандемията сред големите кризи от последния век?

Икономическите вреди, нанесени от от пандемията от ковид, са бързи, широкообхватни. Милиарди хора са под карантина в домовете си, а голям брой фабрики и бизнеси затварят порти. На този декор икономическата криза наподобява неизбежна.

Къде обаче би се наредил икономическият срив от пандемията от COVID-19 измежду огромните гризи от последния век? От Bloomberg оферират къс прегледа на някои от най-значимите събития от последните малко над 100 години, които причиниха тежки стопански компликации и ограничения.

Средна смяна на  Брутния вътрешен артикул в Западна Европа, Австралия – Канада – Съединени американски щати – Нова Зеландия

1914 година

1932 година

1946 година

1974 година

2009 година

Минус 8,3%

Минус 8,9%

Минус 16%

Плюс 0,3%

Минус 4,3%

Данни на Университетът в Гьотинген, Madison Project

 

Първата международна война

Мобилизацията на европейските армии през 1914 година поставя завършек на т. нар „ Бел епо̀к “ (от френски Belle Époque – хубавото време, прелестната епоха), интервал в историята, характеризиран с интензивен механически напредък, стопански напредък, мир в политическите връзки, подем на културата и изкуството в доста европейски страни, на първо място във Франция и Англия.

Армии, наброяващи милиони бойци, влизат в траял години спор, макар първичните упования той да бъде къс. Икономиките на страните, участници в боевете, са съсредоточени напълно върху военното произвеждане. През 1913 година Хенри Форд конфигурира първата движеща се поточна линия за всеобщо произвеждане на коли, софтуерен прогрес, който по-късно се приспособява и за производството на боеприпаси и камиони.

Русия е толкоз изтощена от войната, че пада под контрола на болшевиките, до момента в който немската стопанска система е сложена под тежък напън от военните репарации.

Голямата меланхолия

На 24 октомври 1929 година, ден който остава в историята с името „ Черния петък “, стартира краха на Нюйоркската фондова борса, който популярност началото на Голямата меланхолия. Американската рецесия бързо се трансформира в световна, изострена от слабите банки и комерсиалните бариери. Кризата продължава и през 30-те години на предишния век, защото държавните управления на засегнатите страни не подхващат навременни ограничения. През 1933 година безработицата в Съединени американски щати е към 25%. Ситуацията се усъвършенства едвам след  серия от федерални стратегии на президента Франклин Д. Рузвелт, станала известна с наименованието „ Новата договорка ".

Втората международна война

Най-разрушителният спор в историята има разнообразни иконмически последствия в обособените страни. Съединени американски щати процъфтяват и затвърждават позицията си като водещата стопанска система на планетата. Англия съумява да избегне инвазия от нацистка Германия, само че е осакатена от задължения. Голяма част от Европа е в руини. Икономиките на Германия и Япония са опустошени. Икономиките, фокусирани напълно върху производството на танкове и оръжия, потъват при края на военните дейности. Отърсването от общественото, икономическото и политическото завещание на войната лишава десетилетия.

Петролната рецесия

Между октомври 1973 година и март 1974 година цените на петрола в Съединени американски щати се утрояват поради петролно ембарго на Организацията на арабските страни експортьорки на нефт или OAPEC (арабските страни членки на ОПЕК плюс Египет, Сирия и Тунис). Ембаргото важи за всички страни, които поддържат Израел против арабската коалиция, водена от Египет и Сирия, във войната от Йом Кипур.

Това нанася тежки вреди на индустриалният бранш, който по това време е мощно подвластен от вносна сила. Същевременно с това фирмите са принудени да усилят заплатите, с цел да отговорят на бързо растящата инфлация. Всичко това в миг на занимателен стопански напредък и растяща безработица. Този феномен е прочут като „ Стагфлация “.

Икономическите вреди при тази рецесия са разпределени доста неравномерно по света. Франция и Англия да вземем за пример не престават да получават доставки на недопечен нефт. Двете страни обаче са изправени пред други провокации, като този интервал във Англия е белязан от голям брой стачки.

Световната криза

Глобалната финансовата рецесия от 2008-2009 година, породена от спукването на американския жилищен балон, е най-скорошната огромна криза в нашата история. Последвалият колапс на Lehman Brothers води до срив на финансовите институции и внезапен спад на международната търговия. Северна Америка, Южна Америка и Европа попадат под тежка криза, чиито резултат се усеща и до през днешния ден.

Кризата с ковид

Все още е прекомерно рано да се предвижда какъв брой дълбоки ще бъдат икономическите вреди върху международната стопанска система от рецесията с ковид. Европейската комисия съобщи, че чака стесняване на стопанската система, сходно на това от 2009 година Китай може да регистрира най-слабият си стопански напредък от 1976 година, годината, когато умира Мао Дзъдун. Икономистите споделят, че Съединени американски щати навлиза в сериозна криза, като някои предвиждат свиването на Брутният вътрешен продукт на страната през тримесечието да бъде най-лошото от 1947 година насам.

„ Няма подозрение, че ударът върху стопанската система ще бъде огромен “, споделя Дейвид Чилоси, доцент по икономическа история от Университетът в Гьотинген. „ Въпросът е дали става въпрос за краткотраен потрес или за подобен, който ще има последици в по-дългосрочен проект “, прибавя той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР