Икономическите шокове променят много - от Голямата депресия и хиперинфлацията

...
Икономическите шокове променят много - от Голямата депресия и хиперинфлацията
Коментари Харесай

Пазаруване, пътуване и работа - коронавирусът ще промени всичко

Икономическите шокове трансформират доста - от Голямата меланхолия и хиперинфлацията във Ваймарската република до финансовата рецесия в Азия през 90-те години и международната финансова преди 12 години. В породената от ковид няма да има нищо по-различно, написа " Блумбърг ".

За седмица хората в засегнатите региони привикнаха да носят маски, да се запасяват, да анулират обществени и бизнес събирания, да анулират проекти за пътувания и да работят от домовете си. Много от ограниченията се взимат и от страни с малко случаи.

Следи от тези привички ще останат и след справяне с вируса. На интернационалните производители им се постанова да премислят къде купуват първични материали и създават артикули . Това форсира процеса, стартират от напрежението сред Съединени американски щати и Китай, при който бизнесът се замисли за рисковете от това да разчита на един единствен източник за съставените елементи си. Снабдителните вериги евентуално ще се преобразят поради комбинацията от вируса, напрежението САЩ-Китай и Брекзит.

Компаниите към този момент оферират доста повече благоприятни условия за работа от разстояние и гъвкави смени и по този начин идва ерата, в която работата от вкъщи е все по-използвана в нормалния живот на хората. " Щом се открият ефикасни политики за работа от къщи, евентуално ще останат в приложимост, " счита Карън Харис, ръководещ шеф на консултанската компания Bain`s Macro Trends Group, основана в Ню Йорк.

Университетите и учебните заведения ще би трябвало да се приспособяват към опциите за преподаване онлайн. Туристическият бранш, най-силно обиден, няма да си стъпи на крайници известно време - дава работа на един от 10 души в световен проект и мрежата от хотели, самолетни компании и редица други ще се възвърне едвам по-късно.

Централните банки още веднъж са в режим на незабавни ограничения , хигиената се трансформира в приоритет на държавните управления и ново перо в дневния ред и разноските на държавни управления и компании, евентуално ще се форсира дебатът за проблематичната здравна система на Съединени американски щати. В Китай, паралелно със възбраната за търговия с диви животни (вероятно довели до заразата), се чакат и нови, прецизни правила на хигиена, които ще усилят прехода към извършване на покупки онлайн. Това към този момент се видя и при вируса SARS през 2003 година, когато потребителите започнаха по-активно да заобикалят моловете и да си поръчват по интернет.

" Само по време на рецесията държавните управления съумяват да завоюват поддръжката на хората, с цел да одобряват нужни, само че мъчителни промени, " споделя Джеймс Баутън, работил десетилетия в Международния валутен фонд. " Всяка рецесия е и опция. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (559)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР