Икономически неразумна ли е редакционната независимост? © Benoit Tessier Кризата

...
Икономически неразумна ли е редакционната независимост? © Benoit Tessier Кризата
Коментари Харесай

Чешкият акционер в Le Monde не гарантира независима журналистика

" Икономически неразумна " ли е публицистичната самостоятелност?

© Benoit Tessier Кризата във френския вестник Le Monde се задълбочи в средата на септември, откакто водещ акционер - чехът Даниел Кретински, даде знак, че не е подготвен да подпише съглашение с публицистите за опазване на публицистичната самостоятелност на емблематичното издание в страната, написа Financial Times.

Проблемите стартират още през 2014 година, когато множеството редактори напуснаха вследствие на спор с управлението на медията. Тогава част от тях споделиха, че " неналичието на доверие и връзка с управлението ни пречи да изпълняваме ролята си като виновни редактори ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Задълбочаването на рецесията

Даниел Кретински е чешки милиардер, който бързо навлезе на френския медиен пазар. През октомври 2018 година, когато банкерът от Lazard Матийо Пигас изненадващо му продаде каузи си от 49% в Le Nouveau Monde, която е най-големият акционер в издателя на Le Monde. В средата на февруари 2019 година неговата група Czech Media Invest (CMI) закупи и списания на издателство Lagardére против 1.3 милиарда чешки крони (52 млн. евро). Кретински има 50% дял в CMI, а другите притежатели са Патрик Ткач (40%) и Роман Кобачка (10%). В Чехия срез поделенията си Czech News Center (CNC) и CN Invest компанията разгласява 4 всекидневника и десетки списания и интернет уеб сайтове.

Лице, близо до новия акционер в левия всекидневник, съобщи, че той не е склонен с няколко от настояванията на публицисти и чиновници и че съглашението е " стопански безразсъдно ". Г-н Кретински " евентуално няма да подпише това съглашение в настоящия му тип ", сподели той.

Крайният период за сключване на договорката изтече. Това е кулминационната точка на 11-месечните договаряния сред публицисти и водещи акционери като Кретински, телеком милиардера Ксавие Ниел и банкера от Lazard Матийо Пигас. Ниел е подписал съглашението, настояват източници, взели участие в договарянията. Пигас и Кретински обаче отхвърлят да го създадат.

Журналистите

Въпреки рецесията през първото полугодие платените клиенти на Le Monde са се нараснали с 11%, а онлайн клиентите - с една четвърт. Повече от 460 публицисти на вестника подписаха отворено писмо за отбрана на тяхната медийна независимост при започване на предходната седмица. Те я разказват като " най-ценния им актив ".

" Всички публицисти в Le Monde са подготвени и мобилизирани. Това не е война, само че нещата стават все по-напрегнати ", споделя Пол Бенкимун, президент на публицистичния съвет на изданието.

" Бекграундът на Кретински - въглеродни излъчвания и власт, го трансформират в подозрителен притежател на вестник, който от ден на ден се занимава с околната среда и изменението на климата ", съобщи Пол Бенкимун.

" Никога в историята нов акционер не се е включил към Le Monde без утвърждението на публицистите ", добави човек, непосредствен до вестника.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР