Икономическата ситуация в страната започна все по видимо да се

...
Икономическата ситуация в страната започна все по видимо да се
Коментари Харесай

Икономическата среда в България се подобрява

Икономическата обстановка в страната стартира все по очевидно да се усъвършенства. Положителни процеси в стопанската система протичат през последните 3 години, а през последните 12 месеца са все по-видими даже за неспециалистите. През цялото това време българските банки интензивно работят, с цел да обезпечат финансиране на бизнеса и да му предложат съответни артикули и услуги, които да спомогнат за неговото развиване без проблеми. Ето за какво при създаването на своите артикули ориентирани към бизнеса за банките водеща цел е те да бъдат с оптимално гъвкави условия, които да бъдат елементарно приспособени, без значение от икономическия цикъл, в който се намираме.

Това се показва в разбор на Първа капиталова банка (ПИБ, Fibank).

През последните няколко години земеделието в България се характеризира с позитивна наклонност на развиване, ето за какво Първа капиталова банка създаде специфичен кредитен артикул – „ Кредит за аграрни производители “, който да дава отговор на техните потребности. Той е привързан с размера на предстоящата дотация, която би трябвало да получи производителят като финансирането е до 100% от нея, а след това самата дотация служи за погасяване на заема. Лихвените условия по този заем са в размер на 3,99% на година.

Справка в уеб страницата на банката демонстрира, че още през 2016 година е подобрила своите лихвени условия по предлагания микрокредит за оборотни средства. Към момента той може да бъде употребен с годишна рента от 4,5%. Гъвкавите условия на продукта дават опция за отчасти застраховане на заема, като се употребява гаранция от "Национален гаранционен фонд " ЕАД.

Fibank дава и различен артикул - Микроовърдрафт, който е предопределен за производители, търговци и хора със свободни специалности, които интензивно употребяват разплащателната си сметка.

Съществуват и по този начин наречените хибридни артикули, които съставляват депозит плюс инвестиция. Може да се каже обаче, че на този стадий хибридните спестовни артикули изживяха своя звезден момент измежду бизнеса в страната, когато той подхващаше внимателни дейности и търсеше сигурна рентабилност за своите средства. Последните макроикономически данни демонстрират, че икономическата среда се усъвършенства освен в страната, само че и на интернационалните пазари, което е добра вест. През интервала януари - май 2017 година износът на България за трети страни се усилва с 26% по отношение на същия интервал на 2016 година, а този към страни членки на Европейски Съюз нараства за същия интервал с 8,6%. Оборотът в търговията на дребно нараства през май с 6,2% на годишна база. За първото тримесечие на годината Брутният вътрешен продукт нараства с 3,5% на годишна база. Коефициентът на претовареност на работната мощ също се покачва. На фона на тези данни е разбираемо бизнесът да не натрупа свободен паричен запас, а да го употребява за реализация на вложения в нови индустриални мощности. На годишна база в края на първото тримесечие корпоративните заеми в страната са се нараснали с 2,1%. На фона на тези числа, има упования на специалисти растежът да се резервира и даже усили към края на годината.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР