Икономическата прогноза на ведомството на финансовия министър Владислав Горанов служи

...
Икономическата прогноза на ведомството на финансовия министър Владислав Горанов служи
Коментари Харесай

Министерството на финансите: Икономическият растеж ще е по-слаб заради износа

Икономическата прогноза на ведомството на финансовия министър Владислав Горанов служи като макрорамка за бюджет 2019

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Страшна ли е инфлацията

Петрол, храни и растящи приходи теглят цените нагоре до равнища от 3-4% годишно. Рискът е най-много от несъответстваща политическа реакция
28 сеп 2018
Турция разгласи проект за противопоставяне на валутната рецесия

Финансовият министър понижи фрапантно прогнозите за напредък в опит да възвърне доверието
20 сеп 2018
Заплатите в бюджетния бранш ще набъбнат с 10% през 2019 година

Увеличението ще коства на бюджета над 800 млн. лева Вдигането е поради инфлацията и обещанието за по-високи приходи
11 сеп 2018
Еврото, петролът и металите ще нарастват през 2018 година

Министерството на финансите залага 3.9% растеж на стопанската система през тази година в последната си макропрогноза
3 апр 2018 Министерството на финансите чака икономическият напредък леко да се забави до 3.6% през 2018 година при регистрирани 3.8% през предходната година. Причина за смяната е износът, който се движи под упованията. Това демонстрира оповестената в петък макроикономическа прогноза на ведомството, като настройките се намаляват по отношение на пролетните - тогава специалистите заложиха на растеж 3.9% през тази година. Прогнозата служи като макрорамка на бюджет 2019, което значи, че в него ще бъде заложен сходен стопански напредък. До края на октомври би трябвало да се актуализира и средносрочната прогноза, която съставлява претекстовете към законопроекта на бюджета.

Малко по-рано тази година упованията си намалиха и анализаторите от Уникредит Булбанк. Перспективите в този момент са за 4% напредък на брутния вътрешен артикул (БВП) за 2018 година, до момента в който миналата прогноза беше за 4.4%. Българската национална банка (БНБ) залага на по-висок напредък по отношение на ведомството на Владислав Горанов (3.9%), само че могат да се чакат проверки, защото двете институции нормално се движат синхронно в настройките си.

Според есенната макроикономическа прогноза на финансовото министерство главният мотор на растежа ще остане вътрешното търсене, а през 2019 година по-силните обществени вложения ще ускорят леко темпа до 3.7%. Очаквано нагоре са и настройките за инфлацията - до момента в който в пролетната прогноза специалистите заложиха на растеж на цените 1.8% и 2% надлежно през 2018 и 2019 година, в този момент стойностите са 2.7% и 3%. " Ускорението се дължи на интернационалните цени на енергийните артикули и суровините ", излиза наяве от отчета.

Факторите на растежа

Подобно на миналата прогноза упованията са вътрешното търсене на артикули и услуги да е главната движеща мощ на стопанската система през 2018 година Покупките на семействата са основният фактор, като тук мотор са по-високите заплати и кредитирането. Положителен принос ще имат и вложенията в главен капитал - обществени и частни, като капиталовложенията ще са повода растежът да се форсира леко до 3.7% през 2019 година От друга страна, приносът на чистия експорт ще продължи да се движи в негативна територия до края на 2021 година, сочат от финансовото министерство.

През 2018 и 2019 година се чака по-висока от в началото плануваната инфлация. Ускорението се дължи главно на покачването на цените на петрола на интернационалните пазари, само че резултатът ще е главно тази година. През 2019 година основен фактор ще са цените на услугите, където мотори са усилването на търсенето от семейства, разноските за горива в превоза, по-високите цени на храните, които пък ще се отразят на сметката в хотели и заведения за хранене.

Като цяло упованията са до края на обсъждания интервал - 2021 година, икономическият напредък да се забави до 3.5% и да се задържи там. Изглежда, не се възнамеряват промени в статуквото, както и ограничения за ускоряване на развиването на стопанската система. България се движи в тандем със забавянето в Европа, което отразява " както известно адаптиране към дълготрайния ритъм на напредък, по този начин и някои краткотрайни отрицателни резултати при обособени страни ", пишат от ведомството. През тази и идната година икономическият напредък в Европейски Съюз ще се забави до надлежно 2.1% и 2%, до момента в който напролет специалистите заложиха на 2.3% и 2.1%.

Рисковете пред прогнозата

Основните опасности пред икономическото развиване на България са външни и те са свързани с нестабилната геополитическа конюнктура по света и възходящия брой протекционистични ограничения. Търговското напрежение по света може да се изостри, а в случай че се включи и Европейски Съюз, резултатът върху българският експорт и импорт на първични материали и материали ще бъде мощно отрицателен. Същевременно неналичието на ясни ограничения за обезценяващата се турска лира затруднява сключването на контракти с компании от най-големия търговски сътрудник на България измежду страните отвън евросъюза.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР