Икономическата несигурност започва да оказва влияние върху инвестиционната активност на

...
Икономическата несигурност започва да оказва влияние върху инвестиционната активност на
Коментари Харесай

Инвеститорите заеха изчаквателна позиция

Икономическата неустановеност стартира да оказва въздействие върху капиталовата интензивност на пазара на бизнес парцели в Европа, демонстрират данните за второто тримесечие на 2022 година в най-новия отчет на Colliers за финансовите пазари в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА). Ефектът ще варира в необятни граници, като ще продължи да се следи интерес към съответни браншове и сегменти.

Прогнозите за закъснение на икономическия напредък, бързото повишаване на цените, затегнатата парична политика и продължаващата война в Украйна доведоха до заемане на изчаквателна позиция от страна на вложителите на някои съществени пазари. Във Англия размерът на вложенията спадна до 10 милиарда паунда (11,8 милиарда евро) през второто тримесечие по отношение на 17 милиарда паунда през първото, като се наблюдаваше закъснение при всички класове активи, с изключение на огромни транзакции в основните центрове. В Германия също имаше бърз поврат в оптимистичната прогноза от първото тримесечие, макар че мощните първи месеци на 2022 година способстваха за общ размер на вложенията от 28,4 милиарда евро за полугодието, което е вторият най-хубав резултат за последните 10 години.

Силен напредък в ЦИЕ, Франция, Италия и Испания

Други огромни пазари на недвижими парцели означават окуражаващо мощен напредък. Франция записва раздвижване, задвижвано от вложенията в търговски площи, офиси и индустриални и логистични площи (ИЛП), до момента в който Италия означи интензивност от съвсем 3 милиарда евро през тримесечието – главно в областта на ИЛП, като хотелите също бяха на напред във времето. В Испания бяха регистрирани размери, доста надвишаващи историческите междинни стойности. Централна и Източна Европа (ЦИЕ) също сподели резистентност, като най-много Полша се радваше на извънредно второ тримесечие, с помощта на вложения от други пазари в ЦИЕ.

Обобщавайки пазарната интензивност за второто тримесечие на 2022 година, Люк Доусън, Управляващ шеф, Трансгранични финансови пазари, Colliers ЕМЕА, показа: " Опасенията за икономическите вероятности и бързо възходящите разноски по дълга доведоха до понижаване на търсенето, изключително в главната част на пазара при множеството класове активи. Въпреки това отпадането на огромна част от рестриктивните мерки вследствие на COVID-19 докара до голям растеж на туристическите пътувания, което върна интереса към хотелите и хотелския бранш, изключително в горещите туристически точки в Южна Европа. Макар че се чака несигурността да се резервира през втората половина на 2022 година, всеки забележителен спад евентуално ще бъде съпроводен и от положителни моменти при някои браншове и сегменти, защото вложителите ще търсят опция за осъществяване на облаги. "

Въпреки спада в интензивността, Англия осъществя огромни преводи

На фона на цялостното закъснение на пазара в Обединеното кралство през второто тримесечие бяха подписани огромни покупко-продажби в градове като Лондон, Бирмингам и Глазгоу, като вложителите се насочиха към здания със смесено предопределение, които включват както жилищни, по този начин и търговски обекти. Сред тях е придобиването на мажоритарен дял в лондонския квартал Paddington Central от GIC Real Estate на стойност 694 млн. паунда.

Франция записва огромни преводи на пазара на офиси

След месеци на вяла интензивност в сегмента на офис площите във Франция бяха подписани обилни покупко-продажби, в това число и отвън столицата. Сградата Rio в централния бизнес регион на Париж беше закупена от M&G Real Estate France от ARDIAN за 270 млн. евро, а Swiss Life REIM продаде високата кула La Marseillaise в Марсилия на 2 SCPI за 250 млн. евро.

В Германия се следи напън за понижаване на оценките и за повишение на доходността

През второто тримесечие вложителите на немския пазар на бизнес парцели сключваха все по-трудно преференциални покупко-продажби, като разликата сред офертната и продажната цена се разширяваше. Въз основа на настоящи покупко-продажби Colliers прави оценка пониженията на цените с сред 10 и 25 базисни пункта за офис активи на седемте най-големи капиталови пазара в Германия, което евентуално ще докара до повишение на доходността над границата от 3%.

В Италия хотелският бранш се съживява

През тримесечието най-ясно се виждат признаци на възкръсване на хотелския бранш в Италия, където туризмът се завръща. Две от най-забележителните събития бяха в Рим - хотел Majestic смени притежателя си, а Four Seasons закупи офис постройка в историческия център на столицата, с цел да я преустрои.

Жилищните здания - във фокуса на вниманието в Дания и Ирландия

Жилищният сегмент остана главният капиталов таргет на някои по-малки европейски пазари. В Дания размерът на покупко-продажбите за тримесечието възлиза на 3,2 милиарда евро, което е с съвсем 30% повече в съпоставяне със същото тримесечие на миналата година, като близо половината от тях се дължат на жилищни парцели за отдаване чартърен. В Ирландия този сегмент съставлява 36% от общия оборот, спрямо едвам 22% при офис площите. И трите най-големи покупко-продажби бяха с частни парцели чартърен в Дъблин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР