Икономическата машина на Китай буксува. Това трябваше да признае отиващият

...
Икономическата машина на Китай буксува. Това трябваше да признае отиващият
Коментари Харесай

Китай е изправен пред икономически срив. Какво предстои?

Икономическата машина на Китай буксува. Това трябваше да признае отиващият си министър председател Ли Къцян, който ревизира икономическите цели на страната за 2023 година: 5 на 100 растеж на Брутният вътрешен продукт. Според специалисти Народната република е изправена пред стопански крах, който може да има фрапантни последствия за международната стопанска система.

Миналата година беше заложен стопански растеж от 5,5 %, само че китайската стопанска система набъбна единствено с 3 %. Тазгодишните стопански цели специалистите дефинират като " скромни ". За 2024 година Организацията за икономическо съдействие и развиване прогнозира ръст на Брутният вътрешен продукт на Китай от едва 4,9 на 100 - забележителен спад спрямо тези 7,9% годишен икономически растеж от последното десетилетие, написа АРД.

Дълбока демографска рецесия

Експертите предизвестяват, че времето на рекордните темпове на напредък в Китай евентуално е отминало дефинитивно. Страната е изправена пред фрапантен стопански спад.

Строгата, в последна сметка и несполучлива, политика на държавното управление във връзка с пандемията от ковид е единствено един от факторите. Други аргументи са комбинацията от други две рецесии: тази в бранша на недвижимите парцели и демографската рецесия. В приблизително и дълготраен проект те ще продължат да основават компликации на Народната република и да потискат растежа. В тази връзка АРД напомня, че точно бързо възходящото население беше в основата на икономическия триумф на Китай десетилетия наред.

Ли Цян - новият министър председател на Китай.Снимка: GREG BAKER/AFP

Но тази основа се разрушава: популацията на страната понижава доста по-бързо от предстоящото. Спадащата раждаемост има трагични последствия: до 2050 година китайците може да съставляват единствено 11% от международното население. За съпоставяне: през днешния ден те са 18% от него. А съгласно прогнозата на Организация на обединените нации популацията на Китай може да спадне съвсем на половина до 2100 година - от 1,4 милиарда до 767 милиона души.

Опасност от световна финансова рецесия?

В средносрочен и дълготраен проект демографската рецесия ще окаже трайно влияние и върху пазара на недвижимите парцели, който влиза от една рецесия към друга. " Спука ли се този балон, растежът на китайската стопанска система ще се забави. А това на собствен ред ще докара до световна финансова рецесия ", споделя И Фусиян от Уисконсински университет, представен от АРД.

Ако китайската стопанска система стартира да се задъхва, това ще има тежки последствия за международната стопанска система. Известно е, че Китай има най-голямо въздействие върху нея. Страната обезпечава 18,56% от световния БВП (по паритет на покупателната способност). Очаква се до 2027 година този % да нарасне до 19,9 на 100.

Забавянето на растежа на Китай може да има трагични последствия и за международната стопанска система. Особено като се има поради, че Китай е освен най-голямата страна експортьор, само че и вторият по величина вносител в света - след Съединени американски щати. По-ниските темпове на напредък в Китай биха се отразили съществено и на Германия като експортна страна с всичките ѝ машиностроителни и автомобилни предприятия.

Ефект върху цените на петрола?

На пазара на първични материали по-ниското търсене от страна на Китай може да докара до поевтиняване на петрола. Защото втората по величина стопанска система в света е и един от най-големите консуматори на сила. Когато тя стартира да се забавя, това ще значи надлежно и по-слабо ползване. По-ниската цена на петрола пък би понижила световните инфлационни опасности.

Експертите показват още един вероятен резултат: по-ниският напредък на Китай може също по този начин да докара до растеж на потребителските цени. Или както показва Улрих Лойхтман, валутен специалист в Комерцбанк, представен от АРД: " Наблюдаващият се от десетилетия насам спад на цените на трайните потребителски артикули, дължащ се на процъфтяващата експортна стопанска система на Китай, освен беше пресечен от пандемията от Ковид-19, а по-скоро дефинитивно е приключил. "

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР