Икономическата криза в резултат от пандемията коронавирус може да доведе

...
Икономическата криза в резултат от пандемията коронавирус може да доведе
Коментари Харесай

Световната банка предупреждава за стопиране на икономическия ръст на Китай


Икономическата рецесия в следствие от пандемията ковид може да докара до прекъсване на растежа на Китай, като докара до беднотия 11 милиона души в Източна Азия, предизвести Световната банка, съобщи БГНЕС.

Пандемията предизвиква “безпрецедентен световен потрес, който може да спре растежа и да усили бедността в целия район ”, сподели Аадитя Матуо, основен икономист на Световната банка за Източна Азия и Тихия океан.

Дори и при най-хубавия сюжет, в района ще се следи внезапен спад в растежа, като растежът на Китай ще се забави до 2,3% от 6,1% през 2019 година, съгласно отчет за въздействието на пандемията върху района.

Тъй като две пети от международното население е сложено под някаква форма на обсада, бизнесът е спрял, а превозът – занимателен, страната, в която стартира пандемията, може да избяга от криза, само че все пак ще претърпи внезапно закъснение на стопанската система си.

Само преди два месеца икономистите на Световната банка предвидиха, че индикаторите на Китай ще набъбнат с 5,9% тази година, което би било най-лошото му показване от 1990 година насам.

Сега втората по величина стопанска система в света е изправена пред по-ужасни вероятности, отразени в рекордното стесняване на индустриалната активност през февруари и промишлено произвеждане, които паднаха за първи път от 30 години насам.

“Пандемията визира надълбоко стопанските системи на района, само че дълбочината и продължителността на шока са извънредно несигурни ”, се споделя в отчета, като се отбелязва, че районът към този момент е разтърсен от комерсиалния спор със Съединени американски щати.

„ Задържането на пандемията би разрешило възобновяване, само че рискът от дълготраен финансов стрес е висок даже след 2020 година “, предизвести Световната банка. “Най-уязвими са страните, които разчитат в огромна степен на търговията, туризма и стоките; те са мощно задлъжнели; и разчитат на променливи финансови потоци. ”

Дори в най-хубавия случай, белязан от внезапно закъснение, последвано от мощно възобновяване, 24 милиона души по-малко в района ще избягат от бедността, се споделя в отчета. Но още 11 милиона души биха могли да бъдат доведени до беднотия при по-негативните вероятности, където има мощно икономическо стесняване, последвано от постепенно възобновяване.

Световната банка прикани за решителни дейности с приоритет върху рестриктивните мерки, само че и на ограниченията за преодоляване на шока за изгубените заплати на семействата. Матуо съобщи, че не е късно да следваме образеца на Корея за увеличение на тестванията и рестриктивните мерки, тъй че стопанските системи да могат да стартират да се връщат към естественото по-бързо.

“Това не е галактическа просвета. С малко помощ даже по-бедните страни могат да го създадат. ” 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР