Икономическата комисия в парламента единодушно и без дебат одобри закриването

...
Икономическата комисия в парламента единодушно и без дебат одобри закриването
Коментари Харесай

ГЕРБ тихо се отрече от Държавната петролна компания, която трябваше да свали цените на горивата

Икономическата комисия в Народното събрание единомислещо и без спор утвърди закриването й

Икономическата комисия в Народното събрание утвърди единомислещо законодателно предложение на служебния кабинет, обвързвано със закриването на Държавната петролна компания (ДПК). Тя бе основана в края на държавното управление „ Борисов 3 “ за понижаване цените на горивата посредством държавни хранилища и бензиностанции . За времето на съществуването си от март 2021 година обаче няма информация предприятието да е свършило нещо всъщност.

Създаването му бе регламентирано в Закона за държавните запаси и военновременните ресурси. Сега държавното управление съответните законови текстове да бъдат заличени.

Направените разбори сочат, че съществуването на държавно дружество ДПК е изцяло голословно от позиция на отбраната на държавния интерес, публичния интерес, икономическата логичност и отбраната на конкурентния пазар на горивата в България, се сочи в претекстовете на кабинета . Създаването на Директива за птиците „ ДПК ” не е обусловено от нужда за угаждане на съответен публичен интерес, а присъединяване на държавното дружество на свободния пазар на горивата не е обусловено от разпознат „ неуспех “ на пазара, който да постанова държавна интервенция.

Пазарът на горива в България оперира в условия на редица дефицити. Те обаче са съсредоточени в региона на незадоволително ефикасния и сполучлив надзор, а не в аспекти, свързани с неналичието на конкуренция. Поради тази причина присъединяване на държавна компания на пазара на горива и проектите на Директива за птиците „ ДПК ” да построява и оперира бензиностанции са изцяло голословни от пазарна позиция, показва още държавното управление.

Реалистична икономическа успеваемост също не може да бъде аргументирана заради обстоятелството, че навлизането на подобен вид пазар е съпроводено със съществени пазарни бариери, за превъзмогването на които държавната компания няма нито експертиза, нито човешки или финансов капитал . В изискванията на свободен пазар страната в никакъв случай няма да доближи нужната мащабност и потенциал, с цел да бъде стопански ефикасна при мощно конкурентния пазар, в който оперират интернационалните корпорации с дълголетен опит на световно равнище.

В този подтекст упоритостите за основаване на Директива за птиците „ ДПК ” за повлияване на пазара на горива на дребно не са стопански издържани и биха довели само до загуба на обществени средства. Същевременно в новосъздадената Директива за птиците „ ДПК ” са съсредоточени обилни запаси и пълномощия за ръководството на тези запаси, без да са налице реципрочни механизми за надзор, написа още в претекстовете.

Затова и Министерски съвет предлага Държавно дружество „ Държавна петролна компания ” да бъде закрито.

На съвещанието на парламентарната Комисия по икономическа политика и нововъведения в сряда претекстовете бяха показани от зам.-министъра на стопанската система и промишлеността

Любопитно е, че депутатите не организираха спор по тематиката, а минаха непосредствено към гласоподаване.

„ За “ поправките в закона гласоподаваха всички 15 присъстващи депутати, в това число и тези от групата на ГЕРБ-СДС.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР