Икономическата комисия в Народното събрание одобри на заседанието си в

...
Икономическата комисия в Народното събрание одобри на заседанието си в
Коментари Харесай

По идея на ГЕРБ комисия одобри нова преграда пред имотите в Airbnb и Booking

Икономическата комисия в Народното събрание утвърди на съвещанието си в сряда текст, който вкарва в допълнение условие към притежателите на парцели, които се отдават краткосрочно чартърен през платформи като Airbnb и Booking. Според нея се изисква и документално единодушие на най-малко 50% от притежателите на парцели в съответната постройка даденият парцел да се отдава краткосрочно чартърен.

Въвеждането на специфичен правилник за тези парцели стартира при разискването на бюджета за 2020 година и беше записано в преходните и заключителните разпореждания на този закон, а не на Закона за туризма. Вносители на плана бяха депутатите Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов (НФСБ), които мотивираха концепцията с изваждане на ярко на този бизнес.

Какво се предлага

Този текст бе препоръчан от група народни представители от ГЕРБ, отпред с Даниела Савеклиева, сред първото и второто четене в икономическата комисия на проектозакона за туризма. В него се показва, че условието за 50% единодушие няма да важи единствено за парцели, които са в постройка, където парцелите са апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища.

Новото изискване е част от съпътстващите документи, които притежателите на такива парцели би трябвало да приложат към заявката по пример, което предават на съответните общини, с цел да бъдат обложени с патентен налог за активността си.

За предлагането се разбра от отчета на комисията за второто четене на законопроекта. От реакциите на засегнатите се разбра, че с тях предлагането не е обсъждано.

Пред " Дневник " Борис Павлов от Flat manager уточни, че той и негови сътрудници от три месеца са в разговор по тематиката с депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов (които в края на 2019 година внесоха план за правилник за тези имоти) както и с министъра на туризма Николина Ангелкова, с представители на общините и на приходната администрация и за това условие съответно в никакъв случай не е ставало дума. " Не познаваме никого от вносителите, не знаем за какво го вършат, няма никакъв разбор, никакво разискване преди вкарването на текста сред първо и второ четене ", изясни той. подсети, че в диалозите задачата е била да се откри работещ правилник, който да стане образец и за други европейски страни.

Изпълнимо ли е изискването

На всеки, който живее в жилищна постройка с голям брой притежатели е известно какъв брой мъчно се реализира единодушието сред тях. Сега пред това тестване са изправени и притежателите, които отдават краткосрочно парцелите си.

Това предписание се основава, с цел да реши един предполагаем проблем - какво се случва в случай че има някакъв проблем с посетители в жилището, да вземем за пример подвигат звук. Но има доста други способи, по които могат да се уредят взаимоотношенията и всички да са удовлетворени и те и в този момент работят, разяснява Павлов.

Дава образец със събирането на по-високи етажни такси, с които притежателите в блока могат да си решат повече проблеми или пък в случай че се установяват нарушавания, съседите могат да се съберат и да пуснат сигнал, че не желаят това да продължава в постройката.

Обяснява, че извънредно мъчно се прави общо заседание, някои от притежателите живеят в чужбина и няма по какъв начин да се вземе подписът им. По Чреноморието множеството притежатели са живеещи в чужбина и това значи там изцяло да се убие този бизнес, счита Павлов.

Със сигурност тази активност не би трябвало да тормози някого и отговорност за това би трябвало да носят притежателите. Няма причина разпоредбите за краткосрочните наеми да са разнообразни от тези за дълготрайните, споделя Павлов.

Мотивите на Менда Стоянова и Валери Симеонов още първоначално бяха, че те желаят да се уверят, че има 100 % събриамеост на налозите от тези парцели, само че като се сложат толкоз доста спънки пред тях - патентен налог, Данък добавена стойност, единодушие на съседи и т. н. реализираме противоположното - сътворяваме предпоставки хората да не могат да изпълнят отговорностите си, разгласи Павлов.

Поправките ще бъдат ремонтирани

Още по време на съвещанието на комисията се разбра, че каквито и текстове да се одобряват в този момент за отдаваните онлайн парцели, скоро те ще би трябвало да бъдат ремонтирани. Причината за това е мнението на съда на Ес от края на предходната година, че компанията Airbnb не е сътрудник за недвижими парцели и не ѝ е нужен лиценз за такава активност. Повече за това четете тук.

" Веднага след влизането в действие (на закона-бел.а.) ще предизвикваме работна среща с всички заинтригувани страни, на която ще обсъдим нови текстове ", разяснява пред депутатите туристическият министър Николина Ангелкова, откакто бе запитана от Българска социалистическа партия по какъв начин обсъжданите сега ремонти кореспондират със правосъдното решение от Люксембург. По думите на Ангелкова сега няма разбор и оценка на въздействието на възможни нови текстове за този вид парцели, заяви " Капитал ".

Изданието показва, че по време на разискването на новите текстове по този начин и не се е схванало какво налаг приемането им в този момент. Пред комисията депутатът от Българска социалистическа партия Димитър Данчев разгласи, че страната може да бъде застрашена от наказания с гласуването на тези текстове поради правосъдното решение от Люксембург.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР