Икономическата активност в еврозоната се сви през септември за трети

...
Икономическата активност в еврозоната се сви през септември за трети
Коментари Харесай

Рецесията в еврозоната изглежда неизбежна


Икономическата интензивност в еврозоната се сви през септември за трети следващ месец на фона на растящата инфлация и общата икономическа неустановеност, демонстрират дефинитивни данни от ежемесечното изследване на S&P Global, които алармират, че рецесията наподобява неизбежна.

Общият PMI показател на S&P Global, включващ интензивността в индустрията и сферата на услугите, падна през септември до 48,1 пункта от 48,9 пункта през август и прелиминарен показател от 48,2 пункта, като това е най-ниското равнище от януари 2021 година

Индексът алармира за трето следващо понижаване на бизнес интензивността в еврозоната след 16-месечен интервал на напредък и откакто през юли показателят падна по значимото равнище от 50 пункта (водораздел сред бизнес експанзията и свиването на бизнес активността) за пръв път от февруари 2021 година насам.

Свиването на общата икономическа интензивност се дължи на по-нататъшен задълбочаващ се спад както на промишлената, по този начин и на интензивността в областта на услугите.

В началото на седмицата изследването на S&P Global регистрира спад на PMI показателя на промишлената интензивност на еврозоната през септември до 27-месечно дъно от 48,4 пункта.

Днес окончателните резултати от изследването на S&P Global за септември пък демонстрираха спад на показателя PMI в областта на услугите до 48,8 пункта от 49,8 пункта през август и под прелиминарен показател от 48,9 пункта, като това е най-ниското му равнище от февруари 2021 година

" Всякакви очаквания еврозоната да избегне рецесията са в допълнение попарени от внезапното стесняване на бизнес интензивността за трети следващ месец ", разяснява резултатите от изследването Крис Уилямсън, основен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence.

" Проучването освен сочи утежняване на икономическия спад, само че и картината на инфлацията също се е влошила, което значи, че европейските ръководещи са изправени пред възходящ риск от така наречен " твърдо икономическо приземяване ", до момента в който се стремят да обуздаят ускоряващата се инфлация ", добави той.

Според него " възходящата инфлация, обвързвана с енергийната рецесия и войната в Украйна, унищожава търсенето по същото време, когато доверието на бизнеса се срутва до равнища, невиждани от дълговата рецесия в района през 2012 година, като се изключи слабите равнища при Covid локдауните. Следователно фирмите и семействата редуцират разноските и вложенията по свое убеждение в подготовка за суровата зима ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР