Икономическа съблазън може да проработи само при корумпираните елити. Още

...
Икономическа съблазън може да проработи само при корумпираните елити. Още
Коментари Харесай

Мнения Daily - Имиграцията разделя Изтока и Запада

Икономическа сексапил може да проработи единствено при корумпираните елити. Още по тематиката
И още: Трудният избор пред Централна Европа Макрон или Орбан?

И още: Популизмът се подхранва с демографската паника; Ако страната реши да ти " отвинти главата "...
Европейски Съюз на доста скорости

Имиграцията разделя Изтока и Запада

Макар икономическите и идеологическите разлики да оформят в огромна степен разделянето сред Изток и Запад в Европа, главният въпрос сред двете елементи на Стария континент си остава отношението към имиграцията. Ако предположим, че на следващия ден - или след много по-дълго време - Орбан и Качински изчезнат от политическата сцена в Будапеща и Варшава, сменени от допустимо най-либерални държавни управления, публичните ориентации в Централна и Източна Европа във връзка с имиграцията няма да се трансформират.

Причините за това отношение на елементарните хора в Източна Европа са многообразни - част от тях идват от историята, а друга част - от резултатите на посткомунистическия преход и от съответното ниво на развиване на публичното схващане по скалата патриархално - национално - космополитно. Разгръщането на ислямисткия тероризъм на европейска територия, меко казано, не води до намаляване на антиимиграционните ориентации.

Но каквито и да са аргументите, ориентациите към относителна етно-религиозна еднородност на източните общества са преобладаващи и те няма да правят отстъпка нито на заканите от анулация на кохезионните фондове за развиване, нито на други брюкселски изобретения за " Европа на разнообразни скорости ". Икономическата сексапил може да проработи по отношение на корумпираните елити на европейския Изток, само че не и по отношение на огромното болшинство от популацията.

Отговорът на имиграционната алтернатива може би се крие в прагматичното диверсифициране на политики в областта на миграцията, които да бъдат удовлетворителни за другите позиции на страните членки. Първо, належащо е създаване и дейно използване на обща политика за защита на европейските граници, която да направи невероятно проведено изнудване на Европа от вида на това, което се реализира през есента на 2015 година Второ, нужна е ефикасна институционална политика за подкрепяне на бежанци в по-непосредствена непосредственост до родните им места - Близкия изток и Северна Африка.

Трето, обща защита и политика за сигурност посредством обединени старания на специфичните служби и въоръжените сили на европейските страни. Четвърто, оставяне на имиграционните решения по стопански и демографски проблеми в ръцете на националните държавни управления. Ако Германия преценя, че се нуждае от огромни нови групи имигранти за своя пазар на труда, а Полша преценя противоположното - че няма потребност от непозната работна ръка, това не би следвало да бъде предмет на спор сред двете страни.

Пето, може би най-важно, европейските водачи би трябвало да имат ясното схващане за другите стадии на развиване на публичното схващане в Европа и да се откажат от идеологическо и политическо извиване на ръце по " ценностни " аргументи. Спазването на човешките права и демократичните полезности и правила е наложително за всички - най-малкото по Копенхагенските критерии за участие в Европейски Съюз. Оттам нататък - дано всяка страна откри своите демократични салда - стига да са демократични, несъмнено. При изискване че общите политики - изброени нагоре - са наложителни за всички.

-----------Основният проблем за Москва е фактът, че наличието й в Сирия става все по-изгодно за Вашингтон.

Войната в Сирия

Москва от ден на ден е пленник на Дамаск и Техеран

Фотограф:
Хазартът на Кремъл да употребява спора в Сирия за нормализиране на връзките със Запада след бедствието в Украйна не се получи. Москва, наподобява, се заби в Сирия, заплетена в обезверените заприказва на Дамаск и Техеран.

В момента главният проблем за Москва е фактът, че наличието й в Сирия става все по-изгодно за Вашингтон. Парадоксът е, че под ръководството на Тръмп Съединените щати и техните съдружници ще положат старания, с цел да задържат Москва в сирийския спор, до момента в който съветското управление от ден на ден ще търси способи да излезе от сирийската рецесия.

Русия усилва разполагането на свои войски в Близкия изток, което безспорно визира нейния непрекъснато намиращ се в недостиг бюджет, както и вътрешната политика. Най-добрият сюжет за Русия би бил бързото излизане от сирийския спор, при изискване че достиженията, реализирани от него, ще бъдат сменени със Запада в подмяна на нормализиране на връзките с него.

От своя страна Съединени американски щати, както и Европейският съюз, неведнъж демонстрираха, че не са подготвени да обвържат премахването на антируските наказания с напредъка по сирийския въпрос. От тази позиция, колкото по-дълго продължава съветското наличие в Сирия, толкоз по-голяма е вероятността разноските по това наличие да надвишават облагите, които мъчно биха се трансформирали в отстъпки от Запада.

Основната заплаха за Москва се крие във обстоятелството, че Тръмп, за разлика от неговия предходник Барак Обама, няма ясна тактика във връзка с Сирия. Той няма правила и общо схващане за това, което би желал да реализира в средносрочен проект.

Съществуваха клюки, че Иран може да стане чип за договаряне в опитите на Русия да възстановява връзките си със Съединени американски щати. По време на визитата си в Рияд през май Тръмп предложи да се сътвори районна коалиция за сигурност, която в допълнение ще ускори антииранската изразителност на Вашингтон.

Но е малко евентуално Кремъл да продаде Иран поради шанса за рестартиране на връзките сред Русия и Съединени американски щати. В постсъветския интервал Русия се опита най-малко два пъти да направи тъкмо това, само че с дребен триумф. В този смисъл Москва от ден на ден рискува да бъде пленник на Дамаск и Техеран, които ще продължат да провокират Вашингтон, принуждавайки Кремъл да реагира и да предприеме ограничения против Съединени американски щати.

----------В съюз с Катар Турция поддържаше " Мюсюлмански братя ".

Близък изток

Катар не трябва да разчита безусловно на Ердоган

Фотограф:
Това, че Ердоган си няма мярка на устата, в Германия е към този момент от дълго време известно. Арабските страни от Персийския залив сега също попадат под словесния боздуган на турския президент. Действията на въпросните страни по отношение на Катар съставляват нарушаване на интернационалното право, съобщи Ердоган, откакто Саудитска Арабия и нейните съдружници показаха лист с условия към емирството.

Нищо чудно, че Ердоган се гневи. Едно от условията във въпросния лист гласи, че Катар би трябвало да приключи военното си съдействие с Турция. А това въобще не е по усета на турския президент.

Макар че наличието на турски бойци в дребната страна край Залива към този момент не съставлява сериозен боен фактор, то въпреки всичко е последният излишък от мечтанията на Анкара да се трансформира в районна мощ. Тези въжделения бяха в допълнение окрилени от подема на ислямистките придвижвания след 2011 година

В съюз с Катар Турция поддържаше " Мюсюлмански братя ". Саудитска Арабия и нейните сътрудници обаче са оповестили тази организация за собствен зложелател. Въпреки това Турция дълго време успяваше да поддържа положителни връзки с Рияд. Дори и единствено заради тази причина Катар не трябва лековерно да счита, че другарството на Ердоган ще трае постоянно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР