Икономическа полиция при Главна дирекция Национална полиция се e самосезирала

...
Икономическа полиция при Главна дирекция Национална полиция се e самосезирала
Коментари Харесай

Разследват столичен зам.-кмет заради харчове, от Общината отричат нарушение

Икономическа полиция при Главна дирекция " Национална полиция " се e самосезирала по медийни изявления за непозволени дейности на столичен заместник-кмет. Разследва се непозволено харчене на целеви средства от Столична община, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Обект на инспекцията е изказванието, че Столичната община непозволено е харчила целеви средства, постъпващи в нейните сметки от такса битови боклуци (ТБО) за други действия.

Заместникът-кметът на София, който дава отговор за този сектор, е Дончо Барбалов.

Според изнесените данни, годишно в сметките на общината постъпват суми от Твърди битови отпадъци от предишни години, които се събират в обща сметка, а след това се разходват не за действия, свързани с почистването, както изисква Законът за локалните налози и такси.

След изискани информации от Столичната община и Агенцията за държавна финансова ревизия, е изработен изводът, че средства в размер на над 84,5 млн. лева от така наречен " недобори " по Твърди битови отпадъци през 2019-а и 2020 година не са постъпили в целевата сметка, а в такава, в която постъпват всички доходи на общината. Точният размер на средствата може да се откри след възлагане на одит от Сметната палата, допълват от Министерство на вътрешните работи.

Предстои материалите да бъдат изпратени в прокуратурата за преценка дали да бъде формирано досъдебно произвеждане.

Малко по-късно от Столичната община дадоха отговор на обвиняването на Министерство на вътрешните работи, акцентирайки, че годишните доклади са тествани от Сметната палата.

" Всички доходи от такса битови боклуци, събирани от Столична община за съответната година, се употребяват за дейностите по сметосъбиране, неутрализиране на боклуци и поддържане на непорочност в териториите за публично прилагане. За това всяка година Столичният общински съвет приема план-сметка за дейностите по непорочност, която съдържа планирани разноски на база планирани доходи пред календарната година, за която се дефинира и размера на таксата ", пишат от Столичната община.

" Недоборите са доходи за минали години, които не са импортирани от задължените лица в интервала, в който са начислени. В този случай дейностите по осъществяване на План-сметката за тези минали година са били дофинансирани с други лични доходи на общината. Събирането на тези вземания в последващи бюджетни години възвръща изразходваните лични средства и не би следвало да се смята целеви доход за годината, в която постъпва. Въпреки това, Столична община насочва приходите от недобори още веднъж към действия по екология и озеленяване ", се споделя още в мнението.

Всички годишни финансови доклади на Столична община са тествани от Сметната палата. В тях не се съдържат констатации и/или рекомендации за реда на отчитане на приходите от такса битови боклуци, респективно, за осъществяването на план-сметката за непорочност. Годишните финансови доклади на София са обществено налични на уеб страницата на общината, се декларира изрично в позицията и е допълнено:

" По отношение на инспекция на изказвания, изнесени в онлайн медия, осъществявана от Групово дело " Национална полиция ", Столична община е предоставила всички поискани данни и уточнения на бюджетните процедури. Предоставената информация включва и правосъдни решения за метода на консумиране на средства от такса битови боклуци за минали години ".

За обсъждания интервал 1 януари 2019 година - 31 декември 2020 година Столична община е предоставяла ежедневна информация на Министерство на финансите за процеса на данъчно облагане.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР