Икономическа логика във варненската сделка няма, затова обяснението е по-скоро

...
Икономическа логика във варненската сделка няма, затова обяснението е по-скоро
Коментари Харесай

Правителството подари 43 млн. лв. на Георги Гергов за "Дупката" във Варна

Икономическа логичност във варненската договорка няма, по тази причина обяснението е по-скоро политическо. Лично министър председателят я е одобрил, твърди източник на " Капитал "

© Спас Спасов Още по тематиката
Съветниците във Варна позволиха на кмета да купи за 43 млн. лева " Дупката " в центъра на града
от Дневник,5 окт 2018
Гергов и златната дупка на Варна

Общината желае да заплати астрономическите над 43 млн. лева на Георги Гергов за под 3 дка празен имот в центъра на града
5 окт 2018
Варна предлага: 43 млн. лева за Георги Гергов от данъкоплатците

Продажбата на малко под 3 дка, познати като " Дупката ", наподобява, е контрактувана сред ГЕРБ и политика от Българска социалистическа партия още преди месеци
1 окт 2018 В извънредно движение и без претекстове държавното управление отпусна 43.2 млн. лева на Варна, с които общината да заплати имота от под 3 дка, прочут като " Дупката ", на члена на управлението на Българска социалистическа партия Георги Гергов. Парите на данъкоплатците ще бъдат пропиляни, с цел да може морската община да построи на терена... паркинг и площад.

По информация на " Капитал " решението идва по персонално разпореждане на премиера Бойко Борисов. А повода е политическа - да се спонсорират враговете на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

До финала за 10 дни

Решението беше взето на съвещанието на министерския съвет в сряда, незабавно откакто в петък общинския съвет на морския град гласоподава да купи терена с пари от държавния бюджет. Краткото известие на пресцентъра на кабинета гласи, че спомагателният трансфер за общината е " за разрешаване на инфраструктурен проблем в централната градска част ". Сумата съответствува тъкмо с оповестената оценка на имота.

Отпускането на спомагателните средства не беше включено в предварителния дневен ред на съвещанието. Технически предлагането е било импортирано от финансовото министерство.

Идеята общината да купи " Дупката " пристигна от варненския кмет Иван Портних и беше утвърдена скоростно от отрасловата общинска комисия " Собственост и стопанство " предишния понеделник, а в края на седмицата получи глоба и от общинския съвет. Като наложително беше сложено изискването парите да дойдат от държавния бюджет.

От финансовото министерство разясниха преди седмица за " Капитал ", че такова искане към момента не е постъпвало. Десет дни по-късно обаче ведомството е задвижило въпроса, а финансирането за договорката към този момент е реалност. Така действително парцелът на Гергов ще бъде заплатен с пари на всички данъкоплатци.

Златната " Дупка "

Предвижда се договорката да бъде подписана за самата компания " Централен повсеместен магазин Варна ", която е притежател на имота и в чийто капитал влиза и присъединяване й в друга неработеща компания - " Порт палас ". Самата " Дупка " е с повърхност от 2915 кв. м и се намира на бул. " Княз Борис I " в града. Парцелът стои празен още от 80-те години на предишния век, когато там стартира построяването на варненски ЦУМ, само че бяха открити археологически находки и строителството беше спряно. Гергов взе участие в собствеността повече от 10 години, като последователно усилваше каузи си, само че и до момента на мястото не е направено нищо.

Въпреки това съгласно общината " ЦУМ Варна " коства впечатляващите 43.2 млн. лева Това е цената, избрана от самостоятелните оценители Нелияна Иванова и Людмил Велинов по поръчка на общината. Тя се базира на хипотезата, че на имота може да бъде построена четириетажна постройка с три равнища подземни гаражи, магазини и офиси и че парцелът може да бъде застроен 100%. При изчисленията обаче разноските за виртуалната постройка са занижени, а приходите - повишени.

Реално проектите на общината са там да има площад с подземни места за паркиране.

Политически откуп

От тези обстоятелства е очевидно, че икономическа логичност в договорката няма, по тази причина обяснението е по-скоро политическо. ГЕРБ, които ръководят община Варна и страната, очевидно дават парите. В средите на ръководещите обяснението е, че Бойко Борисов желае да разтресе Българска социалистическа партия, а Гергов е опозиционер на водача на алената партия.

В Българска социалистическа партия пък настояват, че това е договорка, в която в последна сметка парите няма да стигнат до Георги Гергов, тъй като имал отговорности, в това число към авторитетна фигура от подземния свят. Общинските съветници на социалистите във Варна гласоподаваха против решението. " Съдбата на Георги Гергов е в ръцете на пловдивската организация. Това, което беше в моите ръце го направих преди година и половина, когато го изключих от Изпълнителното бюро ", сподели водачът на партията Корнелия Нинова в понеделник. Георги Гергов е ръководител на регионалната конструкция на партията в Пловдив - област. Основни организации на Българска социалистическа партия в региона към този момент събират подписи под заявления с искане за неговото премахване.

За похлупак пред БНР общинският консултант Григор Григоров съобщи, че " главният печеливш от договорката за дупката е Делян Пеевски, който желае единствения работещ бизнес на Гергов - курорта " Слънчев ден ". Григоров не вдигаше мобилният си телефон за елементи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР