Иконите, изобразяващи християнски фигури в древната „Света София“ в Истанбул,

...
Иконите, изобразяващи християнски фигури в древната „Света София“ в Истанбул,
Коментари Харесай

Покриват с пердета иконите в „Света София“

Иконите, изобразяващи християнски фигури в античната „ Света София “ в Истанбул, ще бъдат покрити със пердета по време на мюсюлмански молебствия, удостовери представителят на турския президент Ибрахим Калън, до момента в който работата по подготовката на постройката за потребление като джамия продължава.

Властите споделиха предходната седмица, че мозайките ще бъдат скрити с завеси, когато първите молебствия се проведат идващия петък.

С смяната на статута на храма, което провокира интернационална рецензия и безпокойствие, президентът Реджеп Ердоган разгласи „ Света София “ за открита за мюсюлманско поклонение по-рано този месец след решение на съда, съгласно което преобразуването на постройката в музей през 1934 година е нелегално.

„ Света София “ е построена през шести век и има история както на черква, по този начин и на джамия, преди да бъде превърната в музей.

В изявление за телевизионния канал NTV Калън сподели, че някои изображения на Дева Мария и на Архангел Гавраил, които са ситуирани в посоката, към която мюсюлманите се обръщат по време на молитва, ще бъдат покрити с завеси.

Той сподели, че други мозайки на Исус и други християнски фигури не съставляват спънка за мюсюлманските молебствия, тъй като те не са ситуирани в тази посока. Но представителят не изясни дали те ще останат непокрити когато и да е.

Извън молитвите, „ Света София “ ще бъде отворена за всички гости и туристи и всички мозайки ще бъдат разкрити, оповестиха управляващите. Ердоган посети джамията по-рано в неделя, с цел да ревизира напредъка в подготовката на постройката.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР