Икони и стенописи от новия катедрален храм Св. св. Кирил

...
Икони и стенописи от новия катедрален храм Св. св. Кирил
Коментари Харесай

Икони от новия катедрален храм Св. св. Кирил и Методий в Ловеч вече са в учебниците по религия

Икони и фрески от новия катедрален храм " Св. св. Кирил и Методий " в Ловеч са влезнали в илюстрациите на пет учебника по вяра – надлежно за шести, седми, осми, девети и единайсети клас. Това уточни проф. доктор Владимир Аврамов от Великотърновския университет, който е началник на художниците, които изографисват ловешкия храм от 2014 година насам. Наскоро той се срещна с кмета  на Община Ловеч и сподели поредицата от учебници, които са доказателство за високото качество на иконите и композициите. На една от кориците е показан и самият храм в Ловеч. Сред илюстрациите са обликът на Христос Вседържител от купола на храма,  двете елементи от фриза „ Дейсис “ („ Моление “), ликът на патриарх Евтимий и доста други. Единствената забележка е, че не на всички места е маркирано от кое място са илюстрациите и кой е създателят им.

Това лято групата художници отпред с Владимир Аврамов не престават работата в храма. Остана за изографисване единствено едно бяло „ таванче “ от 70 кв. метра, показа проф. Аврамов.

Храмът в Ловеч бе тържествено осветлен през 2017 година. Той е на две равнища, има 850 кв. м застроена повърхност, а разгънатата повърхност е два пъти по-голяма.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР