Иконата на Божията Майка Черна Пресвета Богородица“ се намира в

...
Иконата на Божията Майка Черна Пресвета Богородица“ се намира в
Коментари Харесай

Чудесата и историята на „Черната Пресвета Богородица “ от Несебър

Иконата на Божията Майка „ Черна Пресвета Богородица “ се намира в църквата Успение на Света Богородица в Несебър. Тя е копие на известната Иверска чудотворна икона, позната като „ Пресвета Богородица Портаитиса – Вратарница, която се намира в Светогорския манастир Иверон. Счита се, че неин създател е първият иконописец в Християнската Църква – св. деятел и евангелист Лука. Несебърската „ Пресвета Богородица ” е нейно копие от византийско време – Х- ХІІ век. Света Богородица е почитана като пазителка на Несебър.
На 15 август, Успение на Пресвета Богородица е и огромен празник – денят на Несебър. На този ден се прави литийно шествие с иконата из целия град, като се пеят молебствия към Пречистата. История на иконата Иконата датира от 13 век и е изографисана във византийски жанр. Съгласно преданието иконата на Богородица била донесена от Атон. Иконата е изрисувана в тъмни тонове, или е потъмняла с времето. Има мнение, че е потъмняла, тъй като е била военна икона, която воините носели на бойното поле.
Първоначално иконата се съхранявала от гръцка монахиня. Още тогава жителите видяли доста чудеса след молебствия пред иконата. След гибелта на монахинята иконата била пренесена в локалната черква „ Св.Георги “. В 17 в. турците завладели града и решили да разрушат храма, в който се намирал чудотворния облик, и тогава се случило знамение. Любимият кон на турския пълководец внезапно почнал да буйства и за малко не починал. Гражданите на Несебър изнесли чудотворната икона и в този миг конят се усмирил и успокоил. Турският паша освен не съборил храма, само че и дал пари за златно бижу за иконата. Минали години, и жителите на Несебър решили да построят черква. На мястото на актуалната черква имало учебно заведение и децата, играещи си в учебния двор видяли на дървото до тях иконата на Богородица, която доста добре знаели от църквата. Иконата била върната на мястото си в църквата, само че на идващия ден още веднъж я разкрили там. В три следващи дни Богородица се явявала в съня на жена от Несебър с думите: „ Постройте ми обособена черква. Не желая повече да заставам измежду мъжете. “ След описа на дамата за нейния сън с молбата на Небесната Царица, почнало строителството на храма, само че съумели да го завършат, когато дървото, на което се появила иконата сухо и под корените му намерили делва с жълтици. С тези пари хората приключили строителството на храма. Невъзможно е да се изброят чудесата, които е сътворила иконата.
Много хора, страдащи от телесни и душевни недъзи получавали и получават излекуване. Особено доста оказва помощ иконата при душевни болести. Източник: Православен Свят
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР