Иконата на американската литература за деца Джуди Блум вече е

...
Иконата на американската литература за деца Джуди Блум вече е
Коментари Харесай

Излиза книга на легендарната писателка Джуди Блум - slava.bg

Иконата на американската литература за деца Джуди Блум към този момент е преведена и на български език. На 6 ноември излиза първата книга от най-четената поредност от световноизвестната авторка. „ Фъстъчето е цар “ е единствено началото на радостните, занимателни и трогателни завършения на четвъртокласника Питър Хачър и неговия дребен и нетърпим брат Фъстъчето.

Американската писателка е измежду най-популярните авторки на детска литература, а известната поредност към този момент е налична и за малчуганите в България. Заслугата за това е на издателство „ Кръг “ – преводачка на историята е Зорница Христова, а превъзходните илюстрации са на родната художничка, добила европейска популярност, Ина Христова.

По света книгата е притежател на голям брой награди, а в читателския уебсайт Goodreads е оценена над 131 хиляди пъти. Всяко дете, което има най-малко един скучен и непоносим по-малък брат или сестра, ще симпатизира на деветгодишния Питър. Неговият максимален проблем е двегодишното му братче – Фъстъчето. Той е цяло злополучие, машина за бели, само че най-лошото е, че постоянно му се разминава.

Да свикне да живее с него е едно от най-големите провокации за Питър. И въпреки всичко след поредност от забавни и поучителни случки с приятелите си, Фъстъчето и домашния си любим – костенурката Слюнчо, Питър се убеждава, че Фъстъчето не е изцяло неприятен, а родителите му го обичат толкоз, колкото и дребния му брат.

Джуди Блум умее да следи света към себе си с очите на създател. Това й оказва помощ да опише своя воин Питър живо и реалистично, като припомня на всички читатели какво е в действителност да си четвъртокласник. Тя основава правдоподобни герои и разказва света подобен, какъвто го виждат те.

„ Фъстъчето е цар “ е с къси глави, изцяло подобаваща за независимо четене. Нейните послания ще научат младите сърца на едни от първите уроци по емпатия и безкористност, а цветните рисунки на Ина Христова ще отворят непознати порти към детското въображение.Но книжката не е единствено за децата.

Техните родители също ще се смеят от сърце на занимателните до безсмислица случки, които обаче (и мама знае най-добре!) са изцяло действителна част от детското всекидневие.

Джуди Блум (р. 1938) е американска писателка, посветила живота си на литературата за деца и младежи. Книгите ѝ са преведени на 32 езика и са продадени в над 85 милиона екземпляра, достигайки до читатели от няколко генерации.
Богатото ѝ творчество въодушевява доста от тях, към този момент пораснали, да напишат свои лични истории.

„ Когато бях дребен, Джуди Блум беше обичаната ми писателка, а „ Фъстъчето е цар “ – моята най-любима книга. “ – Джеф Кини, създател на „ Дневникът на един дръндьо “.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР