ИК "Марица" представя "Емблематичните марки на Пловдив" На нас, от

...
ИК "Марица" представя "Емблематичните марки на Пловдив" На нас, от
Коментари Харесай

Коментарът на Марица: Задължени сме да успяваме

ИК "Марица " показва "Емблематичните марки на Пловдив "

На нас, от " Марица ", по право и по обвързване ни се пада да пазим жива историята на Пловдив. И да продължаваме да я пишем всеки ден. Защото точно написаното остава като сътвореното.

Идеята да съберем в галерия знаковите марки на Пловдив се роди напълно естествено, до момента в който обмисляхме по какъв начин да отбележим 140-годишнината от излизането на първия брой на вестник " Марица ", оня на основателя Христо Г. Данов. И взехме решение да отдадем заслуженото на тези съумели индустриалци, търговци, бизнесмени и общественици, трансформирали града в мотор за икономическото и духовно развиване на обединеното Княжество.

Още в годините преди Освобождението тук се преселват будните синове на огромните търговски семейства от Копривщица, Клисура, Карлово и Калофер. Тукашните занаятчии и първите индустриалци създават продукция, която се продава от Делхи до Ню Йорк. Възходът продължава и златната за Пловдив Източнорумелийска ера.

След като е изиграл основна роля за Съединението на България, градът прави своята огромна всеотдайност, изпращайки в новата столица най-напредничавите си мозъци. Те се заемат с ръководството на страната, основават законите, слагат началото на икономическия взрив. Други остават да работят под тепетата и основават огромните търговски марки, някои непокътнати и до през днешния ден.

Христо Г. Данов строи и оборудва първата българска печатница, а през октомври 1878 година се заема с издаването на вестник „ Марица “. През 1881 година е открита пивоварната „ Каменица “, през 1892-ра Антон Папазов отваря своята парфюмерийна и козметична фабрика, а година по-късно градът е хазаин на Международното комерсиално и занаятчийско ревю, предходник на Пловдивския панаир.

В Европа към този момент са познати тютюневите произведения на Томасян, а малко по-късно семейството Калпакчиеви строи тук първата огромна тухларна.

Преживели разтърсванията на две международни войни и националните произшествия, пловдивските индустриалци и търговци понасят ударите на национализацията и доста от старите марки отиват в историята.

Днес, 70 години по-късно, Пловдив още веднъж е водещият промишлен център на България. В челните позиции на всички браншови ранглисти четем имената на компании от града и района.

За да отдадем заслуженото на тези пионери, които сложиха началото на икономическото знамение с марка Пловдив, и тези, които пазят традициите и ги надграждат и до през днешния ден, събрахме на едно място знаковите марки на града в региона на бизнеса, културата, образованието и опазването на здравето.

Всеки, който отдели от времето си, с цел да прегледа изложбата, ще се убеди още един път, че ние, пловдивчани, сме обречени да съумяваме. Заради тези, които градиха града преди нас, и поради тези, на които ще го предадем. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР