ИК Лозенец потърси отговор от Народното събрание за тълкувание на

...
ИК Лозенец потърси отговор от Народното събрание за тълкувание на
Коментари Харесай

ИК Лозенец протестира срещу бездействието на ДНСК за Златен век

ИК " Лозенец " потърси отговор от Народното събрание за тълкувание на закона за устройство на територията във връзка със строителството на небостъргача " Златен век "

В отговор районната комисия към Народно събрание отхвърля всички благоприятни условия, с които вложителя, основният проектант и ДНСК са се опитвали да оправдаят строителството. Оттам признават, че " Златен век " е противозаконен.

От Инициативен комитет напомнят, че според закона само органът издал нормативен акт може да прави негови тълкувания.

От ноември 2017 година до април 2019 година постройката " Златен век " се строеше с изтекло позволение за градеж, за което зам. министъра на Министерство на регионалното развитие Валентин Йовев беше издал непозволено пояснение, че срокът на строителното позволение важи според ремонти в закона от 2017 година, признати по време на строителството на постройката. Това пояснение беше прието за незначително и от министъра на Министерство на регионалното развитие Петя Аврамова, която дефинира писмото на нейния заместител като частна преписка с компанията вложител, а не публично пояснение.

В нейното писмо категорично се показва, че " Съгласно член 51, алинея 1 и 2 от Закона за нормативните актове наложителното пояснение на нормативен акт дава органът, който е издал акта ".

В този смисъл от ИК " Лозенец " са изискали отрасловата комисия в Народното събрание да се произнесе дали поправките в Закон за устройство на територията от 2017г. по отношение на удължение периода на разрешението за градеж на здания първа и второкласен касае заварени случаи с към този момент издадени позволения за градеж.

Комисията по районно развиване изрично отхвърля законодателят да е заложил такава догадка като установи, че измененията във връзка с началния стадий, от който стартира да тече периода от започване на строителството, както и прибавянето на новите категории градежи в периода, са правила от веществен темперамент и те работят отсега нататък, т.е. за разрешенията за градеж, издадени след влизането в действие на измененията в закона. "

Съгласно това тълкувание обектът " Златен век " е трябвало да завърши преди ноември 2017г. и разрешението не би могло да се презавери за нови 5 или 10 години, защото опцията за еднократно презаверяване е изчерпана през 2012 г, разясняват от ИК " Лозенец ".

В мнението, получено от районната комисия на Народното събрание, се изключва и тълкуванието, че допълнението на разрешението за градеж със основни промени при строителството възобновява периода на разрешението за градеж. Според представителите на парламентарната комисия " Подобно схващане е недопустимо и освен е в несъгласие, само че и би обезсмислило съществуването на ограничаващите периоди по отношение на периода на годност на позволение за градеж и неговата презаверка, както в предходната, по този начин и в в този момент настоящата им редакция във връзка с валидността на разрешението за градеж и на капиталовия план. "

От ИК " Лозенец " акцентират, че това мнение е в цялостен синхрон с мнението на адвокати и специалисти и то постанова неотложно да бъде издадена заповед, че градежът на небостъргача е противозаконен.

По думите им са били излъгани от районния министър Петя Аврамова, че има заповед за дефинитивно прекъсване на строителството заради изтекло позволение за градеж.

Поради отхвърли на началника на ДНСК да издаде такава заповед и неговата поредна позиция в несъгласие на закона неведнъж сме му желали оставката, пишат още от инициативния комитет.

Затова те упорстват за неотложно осъществяване на наредбите на закона, доказани и от парламентарната комисия.

В тази връзка от ИК " Лозенец " приготвят и ново искане до прокуратурата за подаване на митинг против бездействието на ДНСК да разгласи разрешението за градеж за изтекло и против заповедите на основния проектант на Столична община за допускане на основни промени на строителството след приключване периода на разрешението за градеж.

Припомняме, на 6 април от " Артекс " изпратиха позиция до медиите, в която обявиха, че преустановяват градежа на " Златен век ", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя.

ДНСК направи 2 инспекции и първичните констатации бяха, че всичко към строителството на " Златен век " е постоянно.

Това стана мотив за митинги на столичани. Недоволството беше ориентирано към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не един път желаеха неговата оставка.

Строителната компания стана обект на инспекция и от Националната организация по приходите (НАП). /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР