II САГБАЛ “Шейново” отбеляза 17 ноември, Световния ден на недоносените

...
II САГБАЛ “Шейново” отбеляза 17 ноември, Световния ден на недоносените
Коментари Харесай

САГБАЛ “Шейново” отбеляза световния ден на недоносините деца


II САГБАЛ “Шейново” означи 17 ноември, Световния ден на недоносените деца, като провежда театрално зрелище за своите към този момент пораснали пациенти и техните родители, оповестиха от болничното заведение.

Моноспектакълът “Аладин и вълшебната лампа” бе показан от артиста Димитър Тодоров пред неонатологичното поделение на болничното заведение.

Служителка на Министерство на вътрешните работи подари инсталация за недоносени бебета на кюстендилската болница с пари от своя книга

“Избрахме тази приказка, тъй като тя е разказана не от Шехерезада, а от този, който я знае най–добре – Духът на лампата. И това е по този начин, тъй като кой различен, в случай че не духът, би могъл да оцелее от тези далечни приказни времена, та чак до наши дни.”, сподели Димитър Тодоров.

Статистиката регистрира, че броят на прибързано родените бебета в България всяка година е над 6000. 30% от тях получават тежки увреждания, а над 50% разнообразни по-леки дълготрайни проблеми, които с съответна ранна предварителна защита са преодолими.



През 2017 година във II САГБАЛ “Шейново” прибързано са се родили 116 бебета при общо родени 2357 деца или близо 5%.

По отношение на пренаталната детска смъртност (ПДС), която за 2017 година за страната е към 6,5–7 на 1000 новородени, за същата година “Шейново” регистрира - 2,5 на 1000, което слага болничното заведение на равнището на високоразвитите европейски страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР