ИИ направи революция в много индустрии като медицината и финансите,

...
ИИ направи революция в много индустрии като медицината и финансите,
Коментари Харесай

10 примера за това как изкуственият интелект подобрява образованието

ИИ направи гражданска война в доста промишлености като медицината и финансите, а какво става с образованието? Нека разгледаме някои образци за това по какъв начин ИИ усъвършенства образованието...

Емил Василев преди 8 секунди 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 11:34 | 12.05.2023

МВФ е смутен от това, че Зимбабве вкарва публична цифрова валута обезпечена със злато

IT НовиниКалин Карабойчев - 23:15 | 10.05.2023

Масирана офанзива по сателитната услуга на Булсатком

IT НовиниДаниел Маринов - 20:16 | 12.05.2023

Ново изследване допуска, че скоро ще се наложи да преначертаем картите на Земята

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Изкуственият разсъдък (ИИ) бързо се трансформира в необятно публикуван инструмент за потребление в огромен брой промишлености, в това число бизнеса, финансите и медицината. Поради многото разнообразни типове платформи и приложения на ИИ, опциите за неговото потребление са безкрайни. Например, ИИ може да се употребява за разкриване на аномалии в банкови транзакции, с цел да помогне за откриването на лъжливи действия. Платформите с ИИ могат да се употребяват и като принадлежности за диагностика, да оказват помощ на фармацевтичните компании при откриването на нови медикаменти и да оказват помощ на лекарите да виждат тумори, които другояче биха могли да бъдат пропуснати. И това е единствено началото.

Образователната промишленост обаче към момента има да извърви дълъг път, преди да употребява цялостния капацитет на ИИ. Идеите включват потреблението на ИИ, с цел да се направи образованието по-ангажиращо и персонализирано, да се усъвършенства достъпността, да се добавят самостоятелните стилове на учене и да се усъвършенства образователното прекарване както за учителя, по този начин и за ученика. В допълнение към подобряването на образователния опит за учениците, ИИ може да се употребява, с цел да помогне на учителите да спестят време и запаси посредством автоматизиране на задания като инспекция на проби и други административни действия.

В тази публикация на Interesting Engineering ще разгледаме 10 образеца за технологии с ИИ, които имат капацитета да създадат гражданска война в образованието.

1. Персонализирано образование

Една от теориите в педагогиката гласи, че всеки има друг жанр на учене. Някои учат по-скоро образно, други по-скоро слухово, трети по-кинестетично и така нататък Макар че тази доктрина е обект на разгорещени диспути, като цяло е признато, че хората в действителност са склонни да учат по разнообразни способи, без значение дали това включва разнообразни стилове на работа и учене, учене с разнообразни темпове или намиране на някои предмети и концепции за по-лесни от други. Като се има поради това, има смисъл да се персонализира образователният опит, нали? Но в случай че едно учебно заведение или преподавател би трябвало да персонализира проектите на уроците за всеки възпитаник, това би било невероятно – просто няма задоволително време. Идва ред на персонализираното образование благодарение на изкуствен интелект.

Една от мощните страни на ИИ е, че той е кадърен бързо да проучва огромни количества данни и да открива модели, което го прави съвършен инструмент за създаване на персонализирано образование. ИИ може да се употребява за бързо създаване на самостоятелни уроци по избран предмет. Системите за образование, основани на ИИ може също по този начин да са в положение да дават на учителите подробна информация за стиловете на учене, качествата и напредъка на учениците и да дават оферти за това по какъв начин да приспособяват методите си на преподаване към самостоятелните потребности на учениците. Например, да оферират по-напреднала работа за някои възпитаници и в допълнение внимание за други.

Освен това изкуственият разсъдък може да се употребява за по-точно прогнозиране на резултатите, като по този метод оказва помощ на учителите да схванат дали планирането на уроците им ще реализира задачите им.

Освен това ИИ оказва помощ при планирането, правенето на графици и изработването на уроци за учениците, което прави прекарването изцяло неповторимо и извънредно потребно. Това би могло да освободи и време на учителите, които могат да се съсредоточат върху по-важни задания, като да вземем за пример работата с учениците.

Редица университети са тествали потреблението на чатботове за повтарящи се задания, които нормално се извършват от професор или учител, като да вземем за пример даване на отговори на постоянно задавани от студентите въпроси. Университетът в Стафордшир, Англия, и Техническият университет в Джорджия, Съединени американски щати са създали чатботове, които оферират 24-часова помощ на студентите.

2. Адаптивно образование

Адаптивното учене или адаптивното преподаване е учебен способ, при който изкуственият разсъдък се употребява за персонализиране на ресурсите и образователните действия, с цел да се отговори на неповторимите потребности на всеки учащ. Това е изключително потребно при онлайн образованието.

Това става посредством непоколебим разбор на данните за представянето на ученика, след което темпото и компликацията на образователния материал се поправят от логаритъма на ИИ, с цел да се усъвършенства процесът на образование.

Този способ освен усъвършенства образованието, само че и може да спести време и запаси, като отстранява ненужните повторения и се концентрира върху концепциите или областите, с които ученикът може да изпитва усложнения. Учителят може да оказва поддръжка на всички места, където ученикът има потребност, а ученикът може да учи с движение уместно за него.

Много компании включват адаптивното образование, с цел да подобрят метода, по който се дава наличието. Един известен образец е Duolingo – приложение за проучване на езици, което дава извършения за слушане, четене и говорене за проучване на към 40 разнообразни езика. Приложението употребява изкуствен интелект, с цел да подсигурява, че уроците са съобразени с темпото и равнището на всеки възпитаник според от неговото показване.

3. Автоматизирано оценяване

Оценяването на проби и изпити е една от най-трудоемките задания в образованието. С помощта на логаритми за машинно образование, инструментите с изкуствен интелект могат да правят оценка есета, проби с избор сред няколко отговора и задания за програмиране с огромна акуратност и успеваемост, като по този метод икономисват доста време на учителите.

Компютърът, който извършва тези задания освен икономисва време, само че и обезпечава поредност при оценяването, като евентуално отстрани пристрастията, в това число несъзнателните пристрастия, които учителите могат да имат и понижава човешките неточности в процеса на поправяне и оценяване. Инструментът с изкуствен интелект може също по този начин да дава персонализирана противоположна връзка на учениците и учителите. Това може да помогне на учениците да се подобрят в проблематичните области и да им даде опция да поемат отговорност за своето образование.

Въпреки че автоматизираното оценяване, задвижвано от ИИ има доста преимущества, преднамереност може да съществува даже и в ИИ. Това е по този начин, тъй като логаритмите за машинно образование се образоват върху данни, които сами по себе си могат да имат скрити пристрастия. Ето за какво това към момента е област, която изисква повече проучвания, с цел да се усъвършенства технологията.

Според публикация от 2021 година оповестена в OxJournal, Китай все по-често употребява платформи за автоматизирано оценяване с изкуствен интелект, като към 1 на всеки 4 учебни заведения в страната тества платформа за автоматизирано оценяване.

4. Интелигентни системи за образование

Интелигентните системи за образование (ИТС) са компютърни системи, работещи с логаритми за машинно образование, които дават персонализирани и адаптивни проекти на уроците въз основа на потребностите и темпото на учене на всеки възпитаник. Подобно на другите принадлежности с изкуствения разсъдък, ИТС проучват данните на учениците, с цел да схванат моделите на образование, които по-късно употребяват, с цел да дават персонализирани оферти, противоположна връзка и извършения, отговарящи на самостоятелните потребности на всеки възпитаник.

ИТС са потребни както за учениците, по този начин и за учителите, защото разрешават на учителите да следят напредъка на учениците и да трансформират метода си към преподаването, с цел да организират дейно уроците си. ИТС могат да оказват помощ на учениците да учат със лично движение, като в същото време им обезпечават поддръжка когато е належащо, и ги провокират, когато са подготвени да усвоят по-напреднали концепции.

Проучване на Министерството на образованието на Съединени американски щати откри, че съществуващите ИТС могат да подобрят грамотността на учениците, като подобрят уменията им за четене с схващане и писане. Прилагането на системите в класните стаи обаче продължава да бъде предизвикателство. За да се преодолее това, бяха препоръчани техники за обработка на натурален език, които да се употребяват при оценяването на отговорите на учениците.

Въпреки провокациите, пред които са изправени тези системи, учениците имат позитивни реакции към потреблението на ИТС. Друго изследване откри, че учениците намират ИТС за лесни за потребление, макар че не е наложително да са занимателни.

5. Интелигентно основаване на наличие

Създаването на образователно наличие е едно от най-големите провокации за учителя, защото всеки възпитаник има неповторими условия, учредени на метода, по който учи и схваща понятията. Терминът „ интелигентно основаване на наличие “ разказва потреблението на изкуствен интелект за автоматизиране и възстановяване на генерирането на просветително наличие. Платформите с ИИ могат да дават подробна информация посредством разбор на данните на учениците за основаване на персонализирани и ангажиращи просветителни материали.

След това той се употребява за основаване на персонализирана среда според от другите резултати от образованието. След това учениците могат да изберат проекта на урока, който подхожда на техните условия. ИИ може да помогне за генерирането на интерактивни проби, симулации и опити посредством чатботове, добавена или виртуална действителност, които по-късно могат да се употребяват в персонализирана среда за възстановяване на образователния опит.

Най-голямата и най-успешна проява на това е Coursera. Тази система употребява изкуствен интелект за съчетаване на голям брой просветителни и професионални курсове, които могат да оказват помощ на учащите. Преподавателите могат също по този начин да оферират подобаващи курсове въз основа на резултатите от образованието, темпото и самостоятелните условия на ученика.

6. Анализ на образованието

Анализът на огромни количества данни е досадна задача, само че може да обезпечи скъпа информация за образованието и представянето на учениците. Използването на автоматизирани разбори улеснява анализирането на огромни размери от данни за учениците, като това може да се форсира благодарение на изкуствен интелект. Той улеснява сложната и отнемаща време задача.

Учителите могат да употребяват данните, с цел да наблюдават достиженията и ангажираността на учениците, както и да подхващат навременни ограничения и да дават спомагателна поддръжка на учениците, които се нуждаят от такава. По същия метод учениците също могат да ги употребяват, с цел да наблюдават представянето и образованието си и да ги употребяват, с цел да изискат спомагателна помощ, в случай че имат потребност от такава. Университетът в Мичиган, Съединени американски щати разполага с табло за ръководство, наречено My Learning Analytics (Моят разбор на обучението), което разрешава на учениците да пресъздават и наблюдават разпределението на оценките си, планирането на дилемите и ресурсите.

Съществуват обаче и евентуални проблеми с използването на този разбор в просветителния бранш. Проучване, оповестено през предходната година акцентира етичните въпроси и въпросите, свързани с неприкосновеността на персоналния живот, събирането и разбора на данни като евентуално предизвикателни проблеми при използването на анализите на образованието. Макар че последният от двата казуса може да бъде решен и с потреблението на ИИ, към момента има обилни етични проблеми, които ще остава да бъдат решени.

7. Виртуални асистенти

Много административни действия, като да вземем за пример планирането на уроци и организирането на графици могат да бъдат автоматизирани с помощта на силата на изкуствения разсъдък. Виртуалните асистенти поемат трудоемки, повтарящи се действия, като освобождават скъпо време на учителите, които да се съсредоточат върху главните си отговорности като изнасяне на лекции и другарство със студентите.

Освен това виртуалните асистенти могат да дават персонализирана противоположна връзка на учениците, да следят техния прогрес и да дават спомагателни запаси въз основа на самостоятелните потребности на ученика. Използването на виртуални асистенти с изкуствен интелект може да помогне на учителите да рационализират административните действия и да се съсредоточат върху това да създадат образователния развой забавен за учениците.

Проучване, оповестено в SpringerOpen даже открива връзка сред учениците, които употребяват виртуални асистенти, като да вземем за пример чатботове и техните университетски достижения. Установено е, че тези, които са взаимодействали с чатботове са постигнали по-добри резултати от тези, които са взаимодействали с преподавателя по предмета във връзка с университетските резултати. Проучването е извършено върху 68 студенти с бакалавърска степен в Гана и дава позитивна обосновка за потреблението на принадлежности с изкуствен интелект, като да вземем за пример виртуални асистенти.

8. Обработка на натурален език (NLP)

Обработката на натурален език (NLP) е област на изкуствения разсъдък, която се занимава със основаването на компютърни системи, които могат да схващат и поясняват човешките езици. NLP има доста разнообразни приложения, като да вземем за пример генериране на текстове, чатботове и добиване на информация, както и доста други. Една от най-популярните използва на NLP е в огромни езикови модели GPT-4, благодарение на който работи чатботът ChatGPT, създаден от OpenAI.

ChatGPT може да се употребява от възпитаници, с цел да им помогне с домашната работа, да ги приготви за изпит или просто да задоволи любознанието им, до момента в който учат. Учителите също могат да употребяват ChatGPT, с цел да приготвят проекти на уроци и да ревизират задания. С повишаването на известността на софтуера от ден на ден възпитаници употребяват ChatGPT, и макар че може да наподобява, че тази технология няма дефекти, доста хора мислят противоположното.

Учениците не би трябвало да възприемат ChatGPT като средство за отговор на всички въпроси, а по същия метод и учителите не би трябвало да възприемат ChatGPT като непогрешим инструмент. Както беше упоменато в изследване, на него би трябвало да се гледа по-скоро като на помощна технология, която дава отговор на публичните полезности и потребности. Съществуват и други опасения, като да вземем за пример съществуването на пристрастия, неактуалност на знанията, плагиатство, потреблението му за преписване и други.

Съществуват и други технологии, които употребяват NLP, като да вземем за пример автоматизираните системи за оценяване на есета, които разгледахме нагоре в публикацията. Бъдещото развиване на потреблението на NLP би трябвало да отговори на другите проблеми, свързани с технологията, когато тя се употребява в просветителния бранш.

9. Прогнозно моделиране

Подобно на разбора на образованието, прогнозното моделиране, задвижвано от ИИ се занимава с разбора на огромни количества данни, които по-късно се употребяват за прогнозиране на разнообразни резултати, като да вземем за пример представянето на учениците. Тази информация е скъпа за учителите, родителите, институциите, държавните управления и учениците, защото може доста да подкрепи образованието и определянето на критерии. Това може да помогне на учителите да предложат навременни насоки на учениците въз основа на плануваното показване на ученика и на резултатите от предходни проби или изпити.

Анализът, учреден на данни е значим инструмент в образованието, защото може да усъвършенства самостоятелните резултати на учениците и да им окаже спомагателна поддръжка, когато е належащо. Той е скъп и за държавните управления, като може да се употребява при планирането на просветителните цели.

10. Разширена и виртуална действителност

През последните няколко години технологиите на добавената действителност (AR) и виртуалната действителност (VR) стават все по-популярни. AR е технология, която наслагва компютърно генерирано наличие върху обекти от действителния свят, като по този метод усъвършенства усещането на потребителя за действителността. От друга страна, VR е симулирана виртуална среда, която потребителят може да преживее по този начин, като че ли е действителна. Тези технологии се употребяват в метавселената и в гейминга, само че имат голям капацитет в бранша на образованието.

Учениците могат да употребяват тези технологии за взаимоотношение с образователния материал, с цел да подобрят разбирането си на комплицирани концепции и като цяло да обогатят образователния си развой. По-специално, VR има доста обещаващи приложения, като да вземем за пример основаване на лаборатории, в които учениците могат да организират химически опити или виртуално да препарират животни. AR може да се употребява за проучване на звезди и галактики от близко, което разрешава на учениците да се занимават с физически неща и им дава повече практическо и пробно образование.

Заключение

Макар че ИИ дава голям брой преимущества както за учителите, по този начин и за учениците, извънредно значимо е да се има поради, че той има и някои дефекти.

Едно от тях е, че той не може да размени човешкото взаимоотношение и съпричастност, които са от значително значение в процеса на преподаване и учене. Освен това, логаритмите с ИИ могат да затвърдят някои предразсъдъци. И най-после, когато става въпрос за ИИ, постоянно има опасения по отношение на поверителността и сигурността на данните. В резултат на това е извънредно значимо ИИ да бъде интегриран в образованието, само че това изисква деликатно обсъждане както на евентуалните му преимущества, по този начин и на минусите.

Използването на ИИ в образованието крие доста капацитети и даже може да докара до гражданска война в метода, по който учат бъдещите генерации възпитаници.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР