Ии Джан, управителят на централната банка на Китай, бе един

...
Ии Джан, управителят на централната банка на Китай, бе един
Коментари Харесай

Китай превръща остров Хайнан в огромна зона за свободна търговия

Ии Джан, шефът на централната банка на Китай, бе един от участниците предходната седмица на Хайнан на форума " Боао " - азиатсктият еквивалент на Давос.

Още по тематиката
Китай предложи на Англия договаряния за свободна търговия след Брекзит
от Дневник,30 юли 2018
Китай възнамерява импорт на артикули за 8 трлн. $ и " зона за свободна търговия в Палестина "
от Дневник,10 юли 2018 Китай показа във вторник проекта си за основаването на обширна зона за свободна търговия на остров Хайнан с концепция по този начин да наподобяват през XXI век сходни привлекателни за задграничния бизнес места. Мястото със субтропичен климат освен е атрактивно с плажове и тропическа растителност, а и ще бъде пилотна проява, че страната желае да се отвори още повече и да поддържа глобализацията, разяснява държавната организация Xinhua.

С повърхност от 35 400 кв. км, бъдещата зона за свободна търговия ще е по-голяма от всичките 11 такива зони в страната, всяка от които не покрива повече от 120 кв. км, съобщи на конференция зам.-министърът на търговията Вън Шуън. Той изясни, че към 40% от пълномощията, с които ще се употребява островната провинция, са без аналог в Китай.

Правителството в Пекин има упоритостта да реализира " забележителен прогрес " в реализирането на проекта до 2020 година, въпреки в региона да има дефицит на високо квалифицирани фрагменти, споделя Шън Данян, зам.-управител на Хайнан.

Островът получава повече автономия в промените, ускорение построяването на учреден на закона и прелъстителен бизнес климат, както и " честена, открита, единна и ефикасна пазарна среда ". В проекта, утвърден от Държавния съвет в Пекин, се приказва още за нов център на " екологична цивилизация, интернационален туризъм и потребителски център, както и зона за услуги в поддръжка на водещите тактики на страната ".

Основната цел е Хайнан да се трансформира в основна врата към бизнеса в региона на Тихия и Индийския океан, в това число като притегли тук централите или районните офиси на известни корпорации. Тук е централата на китайския конгломерат HNA и на форума " Боао " - азиатският еквивалент на Давос.

Сред плануваните ограничения има още:

- промени за основаването на нови институции на отворената стопанска система
- стимулиране на финансовите услуги и ефикасната регулация
- поддръжка на нововъведенията в услугите
- ускорение на напъните да превръщане на държавните функционалности
- определяне на механизми за надзор над огромните опасности
- насърчаване на стратегии в опазването на здравето, културата, туризма и " зеленото " развиване
- унищожаване на всички транспортни средства на обичайни горива.

Става дума за браншове като произвеждане на семена и транспортни средства с мотори на " нова сила " туризъм, здравни грижи, авиация. Местните медии обръщат внимание, че на никое място не е упоменато развиването на хазарт или казина, въпреки че напролет съгласно Bloomberg управляващите са говорели за допускане на лотарийни игри и залози на конни надбягвания като тласък за туризма. В момента някогашната португалска колония Макао е единственото място в Китай, където са разрешени хазарт и игри на щастието.
През април при представянето на предварителните планове за проекта имаше заричане за държавен капиталов фонд за построяването на пристанище на свободната икономическа зона до 2025 година и концепция планът да действа с цялостния си планов потенциал до 2035 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР