Игуменът на Троянския манастир епископ Сионий и археологът проф. Николай

...
Игуменът на Троянския манастир епископ Сионий и археологът проф. Николай
Коментари Харесай

Находки край стените на Троянския манастир могат да ревизират историята на Светата обител

Игуменът на Троянския манастир свещеник Сионий и археологът проф. Николай Овчаров показаха откритите край стените на Троянския манастир скъпи антични предмети, които могат да трансформират историята на Светата обител. Сред находките има монети, декорации и оръжия. Очаква се огромните изследвания и разкопки в региона да стартират през есента. 

Артефактите са открити край манастирските стени от служащи. Досега се знаеше, че манастирът е основан към 1600-та година от монаси от Атон. Епископ Сионий изясни:

От остаряло време е известно, че регионът на скалното образувание Чукарката е бил употребен от античните наши прародители, а имаме и някои сведения, че там се е намирал и по-стар манастир в този регион. Нещата са събрани без някакви специфични изследвания и се надявам при едно по-задълбочено изследване да излязат и други забавни неща, които да допринесат за историята освен за Светата обител, само че и на целия Троянски край.

Открити са 19 монети, които се датират от V доникъде на XIII век. Проф. Константин Дочев  уточни: 

Монетите като датировъчен фактор съответстват, синхронизират се с останалите предмети от края на 11-и век, т.е. от времето на византийското господство и от времето на Второто българско царство. Имаме цялостна хронологична поредност. 

Можем да подозираме, че тук е имало доста значима цитадела, която е функционирала в 11-и, 12-и до първата половина на 13-и век, акцентира проф. Николай Овчаров. 

Сред археологическите находки са три пръстена с кръстове върху тях, добави Овчаров:

Единият от тях е профилиран, доста красиво са завършени релефни орнаменти, което ни демонстрира, че е бил на по-знатна персона.

Имаме шест фибули и приложения. Това е бижу, с което се прикрепва дрехата на мъже и на дами. Много постоянно те имат и рангова стойност. Тези фибули са от V-VI век, ранно-византийски, което, дружно с монетата, която имаме, ни дава опцията да считаме, че това барикада, което се е намирало на Чукарка е било основано точно през V-VI век, т.е., от ранно-византийският интервал и е охранявало този значим път.

Още елементи за находките чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР