Игуменът на Бачковския и Троянския манастирВеличкият епископ Сионий е едновременно

...
Игуменът на Бачковския и Троянския манастирВеличкият епископ Сионий е едновременно
Коментари Харесай

Игуменът на Бачковския манастир за ДЕБАТИ: Все повече българи се обръщат към православието

Игуменът на Бачковския и Троянския манастир
Величкият свещеник Сионий е по едно и също време свещеник на Бачковския и Троянския манастир, което е казус за българската черква. Наричат го Съзидателя, защото непрестанно се грижи за обновяването на манастирите, за които дава отговор.

Богоявление е третият по големина празник на църквата след Великден и Рождество Христово и би трябвало да го отбележим по нравствен, отговарящ метод – да участваме в молитвените богослужения, да проявим нужното състрадание към страдащите и бедните.

Това съобщи в изявление за ДЕБАТИ. БГ свещеник Сионий във връзка на утрешния огромен християнски празник Богоявление. В Бачковския манастир ще бъде отслужена божествена света литургия, а след нея монасите и поклонниците, пристигнали да се черкуват, ще отидат до водоизточника пред обителта. Там ще се хвърли кръстът и ще се извърши Богоявленският водосвет.

Стотици хора посещават Бачковския манастир, с цел да се поклонят на чудотворната икона на Богородица. Тя е реликва освен за обителта, само че и за цяла България. Чудесата, които прави, са всекидневни. Много хора се изцеряват след молитва пред реликвата.

 

Това твърди игуменът на Бачково. По думите му оздравелите по чудодеен метод увеличавали вярата си и ставали по-добри хора. Прочутата икона е от 11 век и е една от най-старите у нас. Смята се, че император Алексий Комнин, който е бил пръв ктитор на манастира, я е подарил на неговите основатели – братята Бакуриани. Двамата грузински князе са били на работа при владетеля. Предполага се, че Алексий Комнин е построил църквата „ Св. Архангели “, която се намира пред входа на централния храм в Бачковския манастир.

Радостното е, че от ден на ден българи се обръщат към православието. Търсят да четат православна литература. Затова и отворихме такава книжарница в Бачковския манастир. Предстои и в Троянския, показва Сионий.

Какви скъпи реликви пазят Бачковският и Троянският манастир и по какъв начин се обновяват – четете на следващия ден в цялото изявление на свещеник Сионий пред ДЕБАТИ. БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР