Игрите на петрола: ОПЕК+ и Тръмп надуха спекулативния балонКартелният сговор

...
Игрите на петрола: ОПЕК+ и Тръмп надуха спекулативния балонКартелният сговор
Коментари Харесай

Игрите на петрола: ОПЕК+ и Тръмп надуха спекулативния балон

Игрите на петрола: ОПЕК+ и Тръмп надуха спекулативния балон
Картелният сговор ОПЕК+ с присъединяване на Русия и глобите на президента Доналд Тръмп против Иран доведоха до луда волатилност на пазара, която е преференциална само на спекулантите.

Видяхте ли какво се случва с цените на петрола през последните месеци? Първоначално, през август-септември, европейският вид „ Брент “ стремглаво нарастна с 20% от 71 до 85 $ за барел. След това, от началото на октомври, котировките се сринаха с съвсем една четвърт до днешните 66-67 $.

Това обикновено ли е? Отразява ли това действителните съмнения в търсенето и предлагането на международния пазар? Не! Тази есен петролният пазар се оказа напълно в ръцете на спекулантите. И този величествен подарък те получиха от политиците.

Сделката ОПЕК+ изигра решаваща роля за скока на цените

Кое е това, което най-вече обичат спекулантите и най-вече ненавижда сериозният бизнес? Голямата волатилност. За борсовите играчи, в случай че вярно разпознават трендовете, няма нищо по-желано от огромните скокове и огромните спадове на котировките. А солидните предприемачи се нуждаят от постоянни и предсказуеми цени, тъй като без тях е невероятно обикновено да се възнамерява развиването на бизнеса.

Голямата волатилност на петролния пазар поражда, като предписание, по виновност на политиците. Преди всичко става дума за водачите на страните-износителки на нефт, обединени в организацията ОПЕК. Този типичен картел от доста десетилетия се занимава с едно нещо: установяването на преференциални цени посредством картелен сговор. Подобно нещо в една цивилизована пазарна стопанска система е най-строго неразрешено.

През 2016 година Русия се включи в процеса на откровена интервенция в свободното пазарно ценообразуване. Тя подписа договорка ОПЕК+ за взаимно ограничение на добива. Именно тази договорка, която оттогава постоянно се удължава, има решаващо значение за повишаването на петрола от по-малко от 30 $ до неотдавнашните 85 $.

Доналд Тръмп взе участие в надуването на петролния балон

Така че американският президент беше изцяло прав, когато в края на септември от трибуната на Общото заседание на Организация на обединените нации упрекна страните от ОПЕК, че те „ обират целия останал свят “. А и самите членове на картела дружно с Русия в един миг осъзнаха, че очевидно са „ минали границата “ в изкуственото надуване на цените. По тази причина те започнаха да усилват добива, а съветският президент Владимир Путин и други високопоставени съветски публични лица започнаха да приказват изцяло непривичните за ушите на руснаците изречения за вредата от скъпия нефт.

Но същият този Доналд Тръмп значително е отговорен за бързия и, от пазарна позиция, изцяло непростим растеж на котировките през тази година. Значителният принос на американския президент в надуването на световния нефтен балон се състои в това, че той, излизайки от интернационалния контракт за нуклеарната стратегия на Иран, заплаши Ислямската република напълно да отреже през есента нейния петролен експорт. Това беше втората за две години скъпа политическа услуга, оказана на спекулантите. Първоначално ОПЕК и Русия им дадоха опция да играят, залагайки на покачването, а по-късно Съединени американски щати им подариха шанса да раздухат страховете преди блокадата на Иран и острия недостиг на нефт в света.
 Доналд Тръмп Доналд Тръмп / БГНЕС
Какъв извод следва волатилността на петролните цени?

В някакъв миг Тръмп се опомни и ненадейно позволи на най-големите вносители на ирански нефт да продължат да го купуват. Така той предложения всички, които знаят по какъв начин се прави, да се включат в играта, само че този път с противоположен знак – да играят за намаление на цените. А самата игра след изказването на участниците в договорката ОПЕК+ за увеличение на добива беше тръгнала в друга посока.

От всичко това потребителите на нефт и петролни артикули в целия свят могат да създадат следния извод: те имат работа с борсова стока, чиято котировка сега още по-малко, в сравнение с по-рано е обвързвана с действителното съответствие сред търсенето и предлагането на международния пазар и от ден на ден, в сравнение с в предишното, зависи от политическите фактори, които са все по-непредсказуеми.

Например: от настроенията в ОПЕК и дисциплината на неговите членове, от способността на Русия и Саудитска Арабия да се договорят, от импулсивността на Доналд Тръмп, от хода на комерсиалната война САЩ-Китай, от скоростта на гниене на социализма във Венецуела, от дейностите на духовните водачи на Иран... И всеки от тези фактори може да провокира внезапни съмнения на котировките.

По тази причина може да не се съмняваме: днешната гневна волатилност на петролните цени ще даде нов подтик на международните старания да се понижи в средносрочна вероятност зависимостта от основния енергоносител на 20 век. Още повече, че през днешния ден с помощта на техническия напредък имаме повече благоприятни условия. Това са и възобновимите източници на сила, и енергоспестяващите технологии, и електрическите товарни камиони, и химическите фабрики, преминаващи от нефт на газ и други

На всички тези пазари също се следят съмнения на цените и има значително политика. Но въпреки всичко не чак толкоз доста, колкото в петролната област. /БГНЕС

---------

Андрей Гурков, „ Дойче Веле “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР