Игри ескейп - измъкване от затворени стаи, обиколка на бронирани

...
Игри ескейп - измъкване от затворени стаи, обиколка на бронирани
Коментари Харесай

От виното "D-Day" до "атракционите" в стил 1944 - десантът в Нормандия носи пари

Игри " ескейп " - изплъзване от затворени стаи, обиколка на бронирани машини или на (военнотранспортните самолети) С-47, сирене камамбер и вино от Южна Франция с щемпел " D-Day " (денят на десанта в Нормандия през Втората международна война): туризмът, обвързван с десанта, е основен фактор в стопанската система на Нормандия и приема все по-разнообразни форми, които породиха диспути в провинцията.

" Нашата цел е да опитаме да помогнем на хората да преживеят това, през което са минали американските парашутисти през нощта на 5 против 6 юни и по този метод да подтикнем младите генерации да погледнат по-късно и витрините в музея ", изяснява Еманюел Ален, един от шефовете на " Ди Дей икспириънс ", музей на парашутистите от 1944 година в Карантан-ле-Маре (Северозападна Франция), който предлага симулация на полет в С-47.

Обектът, входът за който коства 13 евро, се намира на десетина километра от Сент-мер-Eглиз, бранш, където 13 хиляди американски парашутисти са пуснати от самолети С-47 през нощта на 5 против 6 юни.

" Трябва да го посетите. Почти се усещаме там. Движи се. През илюминаторите виждаме други самолети, които избухват в полет, само че това към този момент не е трик ", който ни плаши доста, признава Патрисия, 52-годишна здравна сестра, излизайки от С-47.

" Продължава 7 минути. През 44-та е траяло час и 45 минути и самолетът не е имал врата ", прецизира Ален, някогашен маркетингов експерт.

Неговият музей, където са показани военни униформи и екипировка, приема над 130 хиляди гости годишно, спрямо 20 хиляди преди откриването на симулатора през 2015 година. Освен музея и магазина за военна екипировка, с каски по 7500 евро и жилетки по 14 500, колекционерите откриха в събота и 3Д-кино със 150 места.

 От виното
© Reuters

" Историците на музея сме ние. Написахме и сами редактирахме 19 книги ", прибавя Ален. В неговия бутик за сувенири, паралелно с монополи " D-Day " и танк в транспарантна топка със сняг, се намира и книга за борбата за Нормандия.

На няколко километра от " Ди дей икспириънс ", в Музея на успеха в Нормандия, се готви за разкриване игра за изплъзване от затворени пространства, наречена " Льо Блокхаус ". 10-те минути в бронирани коли костват 39 евро. Между Карантан и Сент-Мер обиколка с военни джипове ни кани да " усетим страстите на парашутистите, кацащи във враждебна среда " през нощта - посещаване на спектакъл, струващо 400 евро на група.

" Автентично преживяване " е това, което дава обещание Регионалният комитет по туризма. " С приближаването на момента, когато ветераните ще изчезнат, би трябвало да достигнем и младите, с визити, по-ориентирани към поколението, което няма фамилни и сантиментални връзки с десанта ", изяснява пред Агенция Франс Прес Доминик Соси, отговарящ за " D-Day " в комитета.

" Развлекателен парк "

Тази идея провокира изненада в Мемориала на град Кан (в Нормандия). " Лъжат хората. Опитът на полесражение не може да се съобщи, той даже не може да се опише. Превръщането на съществени тематики в моменти за забавление е недопустимо. Трябва да се изясни сложността на войната, мъртвите ", счита Стефан Грималди, шеф на обекта, чиято посещаемост (371 700 през 2017 година при вход от 19.80 евро) се резервира на непрекъснато ниво, на фона на умножаването на музеите. Обектът, в който работят доста историци, ще открие на 7 юни кино с 350 места, предлагащи 360-градусов панорамен аспект.

От една атракция на друга, от време на време се виждат лъжи, като в Сент-Мари-дю-Мон, което е обозначено като първото освободено село в континентална Франция. Всъщност тази купа се пада на Ранвил.

" Едновременно се усилват потребителските артикули, свързани с Деня на десанта и местата без надеждна научна основа. Малко по малко това се трансформира в развлекателен парк с риска да се не помнят трагичните измерения на войната ", прибавя Бертран Льожандр, професор от Университета Париж 13. Самият той е роден в Сент-мер-Еглиз, където магазините за военни антики вървят ръка за ръка с бира " D-Day ".

При все това гробищата, чието посещаване, несъмнено, е гратис, притеглят като цяло най-вече гости, броят на които нараства.

" Тук могат да бъдат усетени доста страсти. Важно е да си дадете сметка за величието на нещата ", признава Жерасим Бувие, 45-годишна здравна сестра, която посещава 9300-те надгробни кръстове в американското гробище в Колвил-сюр-Мер (посрещнало 1.4 милиона гости през 2018 година). /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР