Играта на този отбор е близо до съвършенството - това

...
Играта на този отбор е близо до съвършенството - това
Коментари Харесай

"Ливърпул" 2.0: усъвършенства ли Клоп шампионската си машина

Играта на този тим е покрай съвършенството - това беше заключението за " Ливърпул " преди два сезона, когато отборът на Юрген Клоп стигна до купата във Висшата лига. В сезон 2019-20 мърсисайдци усъвършенстваха купища върхове, осигуриха си купата още през февруари и даже дълго време се движеха по график да станат едвам вторият състав, спечелил оценката без изгубен мач.

Две години по-късно играта на " Ливърпул " подухва мемоари от най-хубавия сезон на клуба, а в последните си два мача мърсисайдци записаха две победи с по 5:0. Още по-впечатляващото беше, че втората пристигна на терена на огромния противник.

Разгромният сложи въпроса дали отборът на Юрген Клоп не е още по-силен от равнището, показано през 2019-20.

По-здрава отбрана и изменена офанзива

" Не мисля, че още сме видели най-хубавата версия на този тим. Победата над " Юнайтед " с 5:0 е поръчка, която идва на терена на огромния ти противник, само че разликата се получи поради положителната игра на " Ливърпул " и доста слабата на противника. Нито за миг не трябваше играчите да бъдат на върховото си равнище, по тази причина считам, че " Ливърпул " може да играе още по-силно ", сподели някогашният капитан на тима и сегашен анализатор Джейми Карагър.

Според него " Ливърпул " е по-силен ot сезона, в който завоюва купата, най-много тъй като играчите са по-сработени и Клоп е имал време да почисти грешките от предходната година.

" Да спечелиш купата е мъчно, а да я защитиш - още повече. Миналата година " Ливърпул " имаше проблеми с травми, в някои мачове не беше на равнище, Салах срещаше компликации. Клоп обаче видя какво би трябвало да промени и мисля, че този тим ще става по-силен ", сподели още Карагър.



След близо четвърт от сезона " Ливърпул " има с четири точки по-малко от годината, в която стана първенец, само че игровите му индикатори са доста по-добри.

До огромна степен това се дължеше на серията от осем следващи победи преди две години, а в деветия кръг алените приключиха 1:1 с " Юнайтед ". Сега мърсисайдци са с шест победи и три равенства, още веднъж срещнаха " Юнайтед " в деветия кръг, и още веднъж са непобедени.

Голямата разлика обаче се вижда в отбраната, където отборът е позволил с един гол по-малко и разрешава на противниците си да насочат по-малко удари. Завръщането на Върджил ван Дайк също има огромен принос за мощната игра в отбрана.


© Reuters

Според Гари Невил положителната защита се въздейства от отличното показване в нахлуване. " Знаем, че в случай че атакуваш повече, ще би трябвало да се защитаваш по-малко. Ако погледнем цифрите, то " Ливърпул " е вкарал повече голове и е позволил по-малко. Вижте и друго - отборът задържа топката повече, по този начин също не дава на противниците му да го нападат ", разяснява Невил.

Факторът Салах

С 10 гола и пет асистенции от началото на сезона Мохамед Салах несъмнено е една от главните аргументи " Ливърпул " да бъде толкоз впечатляващ. Египтянинът записва най-хубавия си старт на сезона, откогато е част от тима, и поема лидерската роля.

" Той е водещ футболист и всички го виждаме. Кой е по-добър от него? Не приказваме за това какво са донесли Меси и Роналдо на футбола до момента, само че в този миг той е най-хубавият ", сподели неотдавна мениджърът му.

През предишния сезон нападателят на алените стартира несигурно, само че в последна сметка приключи с 22 гола в шампионата. Салах обаче се нуждаеше от доста удари, до момента в който стигне до гол, отчитайки се с доста пропуски.



В момента египтянинът е замесен в общо 15 от вкараните голове на отбора си или 55.5% от всички попадения, което акцентира ролята му.

Освен това " Ливърпул " е извънредно разнороден в офанзива, като останалите нападатели също са доста резултатни. Садио Мане има пет гола, а Роберто Фирмино и Диого Жота - по четири.

Съперниците би трябвало да се опасяват

" Победата над " Юнайтед " е унищожителна за Висшата лига. Ако аз бях от противниците на " Ливърпул ", щях много да се опасявам от силата на този тим. Да отидеш на терена на тим, който също е със поръчка да се бори за купата, и да го победиш с 5:0 с лекост - това е нещо стряскащо ", сподели именитият халф на " Юнайед " Пол Скоулс.

Според него точно " Ливърпул " е главен любимец за купата, без значение че отпред сега е " Челси ". Сините имат с точка повече от мърсисайдци, само че Скоулс е на мнение, че те към този момент са посочили уязвимост.

" Тези тимове се открояват - моите почетения към " Челси ", само че борбата ще е сред " Ливърпул " и " Сити ". Вече видяхме, че сините имат недостатъци и изгубиха от " Сити " в пряк мач. Освен това според мен Клоп и Гуардиола са мениджърите, които знаят по какъв начин да създадат тимовете си още по-силни в хода на сезона ", прибавя Скоулс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР