Играта на думи Wordle, която се превърна в световен феномен

...
Играта на думи Wordle, която се превърна в световен феномен
Коментари Харесай

Хитовата игра Wordle е купена от New York Times за над 1 млн. долара

Играта на думи Wordle, която се трансформира в международен феномен от началото на 2022 година, към този момент има нов притежател - New York Times. 

Създателят й - софтуерният инженер Джош Уордъл - се е съгласил да продаде играта за " седемцифрена сума ". Точният размер не се прецизира, само че излиза наяве, че минималистичният уебсайт с база данни, включваща към 10 000 думи, е оценен на повече от 1 милион $. 

Интересът на New York Times към Wordle не е инцидентен - медията има обичаи в публикуването на ребуси и кръстословици, тъй че прибавянето на играта към портфолиото й е разумно. 

Wordle към този момент разполага с няколко милиона дейни играчи, които се връщат всеки ден към уеб страницата. 

Играта провокира участниците да разпознаят случайна 5-буквена дума от британския език посредством догатки и " подсещане " от софтуера. Когато дадена писмен знак от предположената дума участва във правилния отговор, само че не е на вярната си позиция, тя се оцветява в жълто. Когато играчът е уцелил и буквата, и позицията й, тя се оцветява в зелено. Целта е отговорът да бъде прочут в не повече от 6 хода. 

От началото на януари Wordle стана толкоз известна в обществените мрежи, че към този момент разполага с десетки свои " клонинги " както на британски, по този начин и на голям брой други езици - в това число на български. 

Досега истинската Wordle и нейните разновидности бяха безвъзмездни. Сайтът не показваше реклами, не изисква експедитивност в отговорите и дава единствено една опция за игра дневно - презареждането на пъзела се случва в среднощ. 

Не е ясно по какъв начин ще се промени след договорката с New York Times, само че евентуално в избран миг ще бъде сложена зад paywall - т.е. ще се достъпва свободно единствено от клиенти на вестника. 

От NYT декларират, че към този момент ще оставят уеб страницата безвъзмезден за нови и за съществуващи играчи - какъв брой дълго ще продължи този интервал, към момента не се прецизира. Всички досегашни резултати ще бъдат непокътнати. 

Срещу по-ниска цена за абонамент медията дава и достъп до лично независимо приложение за игри, което има повече от 1 милион платени консуматори. 

" Отдавна се удивлявам на метода на New York Times към качеството на игрите им и на уважението, с което се отнасят към играчите. Техните полезности са сходни с моите по тези въпроси, по тази причина се веселя, че те ще ръководят играта в нейното развиване ", споделя основателят на Wordle Джош Уордъл. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР